MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 35- Ölen Kişi'nin Yerine Orucu Kaza Etmek

 

2. İbn Abbas (r.a.)

 

10447 (1) İbn Abbas bildiriyor: Kadının biri deniz yolculuğuna çıktı ve Allah'ın onu sağ döndürmesi halinde bir ay oruç tutacağını adadı. Allah onu sağ salim bir şekilde geri döndürdü, ancak adadığı orucu tutamadan öldü. Kadının bir yakını Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip durumu anlatınca: ''Yerine sen tutabilirsin'' buyurdu.

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3308) rivayet etti.

14258 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

10448 (2)- İbn Abbas der ki: Kadının biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Annem bir aylık kaza orucu olduğu halde öldü. Onun yerine bunu ben tutabilir miyim?" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet annenin para borcu olsaydı sen bu borcu annenin yerine öder miydin?'' diye sorunca, kadın: "Tabi ki, öderdim" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘O halde Allah'a olan bir borç da en başta ödenmelidir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari: (4/169,170) ve Müslim (1/315, 316) rivayet ettiler.

 

 

 

10449 (3)- İbn Abbas der ki: Kadının biri: "Ey Allah'ın Resulü! Annem bir aylık kaza orucu olduğu halde öldü. Onun yerine bunu ben tutabilir miyim?" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet annenin para borcu olsaydı sen bu borcu annenin yerine öder miydin?'' diye sorunca, kadın: "Tabi ki, öderdim" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 halde Allah'a olan bir borç da en başta ödenmelidir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10450 (4)- İbn Abbas der ki: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Annem bir aylık kaza orucu olduğu halde öldü. Onun yerine bunu ben tutabilir miyim?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet annenin para borcu olsaydı sen bu borcu annenin yerine öder miydin?'' diye sorunca, adam: "Tabi ki, öderdim" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 halde Allah'a olan bir borç da en başta ödenmelidir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Süleyman der ki: Müslim bu hadisi bize aktarırken aramızda bulunan Hakem ve Seleme b. Kuheyl: "Mücahid'in de bu hadisi İbn Abbas vasıtasıyla naklettiğini işittik" dediler.

 

 

 

10451 (5)- İbn Abbas bildiriyor: "Kadının biri deniz yolculuğuna çıktı (ve sağ dönmesi halinde) bir ay oruç tutacağını adadı. Ancak adadığı orucu tutamadan öldü. Kadının kızkardeşi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip durumu anlatınca, onun yerine orucu tutmasını söyledi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10452 (6)- İbn Abbas bildiriyor: Kadının biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Annem bir aylık kaza orucu olduğu halde öldü. Onun yerine bunu ben tutabilir miyim?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet annenin para borcu olsaydı sen bu borcu annenin yerine öder miydin?'' diye sorunca, kadın: "Tabi ki, öderdim" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O halde Allah'a olan bir borç da en başta ödenmelidir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

3. Bureyde (r.a.)

 

10453- Süleyman b. Bureyde, babasından bildiriyor: Kadının biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Ben anneme sadaka olarak bir cariye vermiştim. Ama annem öldü ve mirasta cariye bana kaldı" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah sadakanın sevabını sana verdi ve cariyeyi miras yoluyla geri sana döndürdü. Sen sevabını aldını mirasta da cariye sana geri döndü'' buyurdu. Kadın: "Annem haccetmeden öldü. Onun yerine haccedebilir miyim?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Edebilirsin'' buyurdu. Kadın: "Annemin bir aylık oruç borcu vardı. Onun yerine bu orucu ben tutsam olur mu?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Olur'' buyurdu.

 

10969 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ