MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

32- Yolculukta Oruç Bozmayı ve Tutmamayı Mübah Kılan Mesafe

 

1. Ebu Basra el-Gifari

 

10431 (1) Yezid b. Ebi Habib bildiriyor: Ebu Basra, Ramazan ayında İskenderiyye'den yolculuğa çıktı. Yemeği getirilince ona: "Henüz evlerimiz bile gözden kaybolmadı" denildi. Ebu Basra: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu yöndeki sünnetinden yüz mü çeviriyorsunuz!" dedi. Filan yere ulaşıncaya kadar da günlerini oruç tutmadan geçirdik.

 

[Hasen]

 

 

 

10432 (2)- Mansur el-Kelbi bildiriyor: Dihye b. Halife, Ramazan ayında kasabasından çıkıp Ukbe'nin kasabasının yakınlarına kadar geldi. Oraya ulaşınca orucunu bozdu. Beraberindekilerden bazıları oruçlarını bozarken bazıları bozmak istemediler. Dihye kendi kasabasına döndüğünde yolculuk sırasında oruçlarına devam edenleri kastederek: "Vallahi bugün öyle bir şey gördüm ki böyle bir şeyi göreceğimi düşünmüyordum. Zira bazılarının Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ve ashabının yolundan yüz çevirdiklerini gördüm" dedi ve: "Allahım! Canımı al!" diye de ekledi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, savm 2/319 (2413), İbn Huzeyme, savm 3/266 (2041), Darimi, savm 2/18 (1713) ve Beyhaki, savm (4/241) rivayet ettiler.

 

 

 

10433 (3)- Ubeyd b. Cebr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından biri olan Ebu Basra el-Gifari ile Ramazan ayında Fustat'tan bir gemiyle yola çıktık. Gemi hareket edince yemek getirildi. Bana: "Yaklaş" deyip yemeğe davet edince, ona: "Henüz evleri geçmediğimizi görmüyor musun?" dedim. Ebu Basra: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünnetinden yüz mü çeviriyorsun!" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10434 (4)- Ubeyd b. Cebr der ki: Ebu Basra el-Gifari ile Ramazan ayında Fustat'tan İskenderiyye'ye doğru bir gemiyle yola çıktık. Gemi henüz limandan yeni çıkmışken emrederek sofrası getirildi. Beni de yemeğe davet etti. Ona: "Ey Ebu Basra! Vallahi henüz evlerimiz gözden kaybolmadı?" dediğimde, Ebu Basra: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünnetinden yüz mü çeviriyorsun?" şeklinde karşılık verdi. Ben: "Hayır!" dediğimde, Ebu Basra:

"O zaman ye!" dedi. Bu şekilde gideceğimiz yere ulaşana kadar günlerimizi oruçsuz geçirdik.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2412) ve İbn Huzeyme (2040) rivayet ettiler.

 

 

 

10435 (5)- Ubeyd b. Cebr der ki: "Ramazan ayında Ebu Basra ile İskenderiyye'ye doğru bir gemiyle yola çıktık ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ