MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

33- Hasta'nın, Yaşlı'nın, Hamile'nin ve Emzikli Kadın'ın Orucu

 

1. Abdullah b. Ka'b Oğullarından Enes b. Malik

 

10436 (1) Abdullah b. Ka'b oğullarından Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in atlıları bize baskın düzenlemişlerdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiğimde yemek yiyordu. ''Yaklaş sen de ye'' buyurarak beni davet etti. "Oruçluyum" dediğimde: ''Otur da sana oruç hakkında bir şey diyeyim. Allah yolcudan namazın yarısını kaldırmıştır. Aynı şekilde yolcu, hamile ve emziren kadından da orucu kaldırınıştır" buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruç konusunda hamile ve emzikli kadını veya bunlardan birini zikretti. Ancak yaklaşıp onun sofrasından yemediğime hala hayıflanırım. 

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, savm 4/180 (2274), İbn Mace 1/533 (1667), İbn Sa'd (7/30, Enes el-Kuşeyrl'nin biyografisinde) ve Beyhakı (4/231) rivayet ettiler.

 

 

 

10437 (2)- (Ensar'dan değil) Abdullah b. Ka'b oğullarından biri olan Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in atlıları bize baskın düzenlemişlerdi." Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını aktarır. Ahmed başka bir kanalla da bir önceki hadisin aynısını bildiriyor.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10438 (3)- Eyyub der ki: Ebu Kılabe bana bu hadisi rivayet etmişti. Bir ara bana: "Bana da bu hadisi rivayet edeni görmek ister misin?" dedi ve sözkonusu kişinin nerede olduğunu söyledi. Bu kişinin yanına geldiğimde şöyle dedi: "Enes b. Malik adında bir akrabam bana şöyle anlattı:

Komşumdan aldığım bir deveyle Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittim. Vardığımda yemek yiyordu. Beni yemeğe davet etti, ancak: "Oruçluyum" dedim. Bunun üzerine: ''Yaklaş da sana bu konuyu açıklayayım! Allah yolcudan namazın yar/smı ve orucu kaldırmıştır. Aynı şekilde hamile ve emzikli kadından da orucu kaldırmıştır'' buyurdu." Daha sonraları da Enes: "Keşke Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni davet ettiğinde onun yemeğinden yeseydim" der ve yemediğine hayıflanırdı.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10439 (4)- Ka'b oğullarından Kuşeyr oğullarına mensub Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in atlıları bize baskın düzenlemişlerdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiğimde yemek yiyordu. ''Yaklaşıp sen de ye'' buyurarak beni davet edince: "Oruçluyum" dedim ... " Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını aktarır.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ