MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 30- Yolculukta Ramazan Orucunu Tutmanın da, Tutmamanın da Caiz Olması

 

4. Ömer b. el-Hattab (r.a.)

 

10389 (1) Hz. Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Ramazan ayında savaşa çıktığımızda oruç tutmadık. Mekke'nin fethi de Ramazan ayında gerçekleşti ve ona çıkarken de oruç tutmadık."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi (714) rivayet etti.

 

 

 

10390 (2)- Ma'mer bildiriyor: Said b. el-Müseyyeb'e yolculukta oruç tutma konusunu sorduğumda Ömer b. el-Hattab'dan naklen şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Ramazan ayında biri Bedir savaşı, biri de Mekke'nin fethi olmak üzere iki savaşa çıktık. ikisinde de oruç tutmadık."

 

[Zayıf]

 

 

 

5. İbn Mes'ud (r.a.)

 

10391 (1) İbn Mes'ud bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuklarda bazen oruç tutar, bazen tutmazdı. Namazlarda da sadece farzı iki rekat olarak kılar, başka da kılmazdı."

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/158, 159) zikretmiş ve şöyle demiştir: "Hadisi Ahmed, Ebu Ya'la ve Bezzar rivayet ettiler. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

10392 (2)- Abdullah (b. Mes'ud) bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuklarda bazen oruç tutar, bazen tutmazdı. Namazlarda da sadece farzı iki rekat olarak kılar, başka da kılmazdı."

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ