MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 30- Yolculukta Ramazan Orucunu Tutmanın da, Tutmamanın da Caiz Olması

 

6. Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

10393 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: "Ramazan ayında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte çıktığımız savaşlarda kimimiz oruç tutar, kimimiz de tutmazdı. Ancak ne oruç tutan tutmayanı, ne de oruç tutmayan tutanı yaptığından dolayı kınamazdı. Gücü yetip de oruç tutan kişinin bu yaptığı iyi, gücü yemeyip de oruç tutmayan kişinin de bu yaptığı iyi görülürdü."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim, savm 2/787 (1115) ve Tirmizi3/83 (713, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

10394 (2)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile oruçlu bir şekilde bir yolculuktayken yağmur suyuyla dolmuş bir göletin yanından geçtik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçin'' buyurdu, ancak kimse içmedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan içip orucunu bozunca diğerleri de içtiler."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (s. 228, no: 909) rivayet etti.

 

 

 

10395 (3)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Ramazan ayının onyedinci veya onsekizinci gününde Huneyn savaşına çıktık. Bu savaşa çıkanların kimisi oruç tutarken kimisi tutmadı. Ancak ne oruç tutan tutmayanı, ne de oruç tutmayan tutanı yaptığından dolayı kınamadı."

 

[Sahih]

 

25433 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

10396 (4)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Mekke'nin fethine çıkıldığında Merru'z-Zahran'a vardığımızda Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) düşmanla karşılaşacağımızı söyledi ve orucumuzu bozmamızı emretti. Bu emriyle hepimiz orucumuzu bozduk.,,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 3/180 (1944) ve Müslim (1113) rivayet ettiler.

 

 

 

10397 (5)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Ramazan ayının onsekizinci gününde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Huneyn savaşına çıktık. Bu savaşa çıkanların kimisi oruç tutarken kimisi tutmadı. Ancak ne oruç tutan tutmayanı, ne de oruç tutmayan tutanı yaptığından dolayı kınamadı."

 

[Sahih]

 

 

 

10398 (6)- Ebu Said el-Hudri der ki: Ramazan ayında, sıcak bir yaz gününde yayan yol alınan bir yolculukta Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmur suyuyla dolmuş bir gölete rastladı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) katırına binmişti. Beraberindekilere: "Ey insanlar! İçin!'' buyurdu, ancak içmek istemediler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben sizler gibi değilimı sizden daha rahatımı binekli yol alıyorum'' buyurdu, ama yine de oruçlarını bozmak istemediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içmek istemediği halde katınndan inerek sudan içip orucunu bozdu. Bunu gören diğer müslümanlar da sudan içip oruçlarını bozdular.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (1080), İbn Huzeyme (1966) ve İbn Hibban 3550) rivayet ettiler.

 

 

 

10399 (7)- Ebu Said der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Ramazan ayında yolculuğa çıktığımızda kimimiz oruç tutar, kimimiz de tutmazdı. Ancak ne oruç tutan tutmayanı, ne de oruç tutmayan tutanı yaptığından dolayı kınamazdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, savm 4/186 (1947) ve Nesai, savm (2310) rivayet ettiler.

 

 

 

10400 (8)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Ramazan ayının ondokuzuncu veya onyedinci gününde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile yola çıktık. Yola çıkanların kimisi oruç tutarken kimisi tutmadı. Ancak ne oruç tutan tutmayanı, ne de oruç tutmayan tutanı yaptığından dolayı kınamadı."

 

[Sahih]

 

 

 

10401 (9)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Ramazan ayının onsekizinci gününde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Huneyn savaşma çıktık. Bu savaşa çıkanların kimisi oruç tutarken kimisi tutmadı. Ancak ne oruç tutan tutmayanı, ne de oruç tutmayan tutanı yaptığından dolayı kınamadı."

 

[Sahih]

 

 

 

10402 (10)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Mekke'nin fethedildiği yıl Ramazan ayının ikinci gününde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yola çıkılması yönünde emir verdi. Oruçlu bir şekilde yola çıktık. Kedid'e ulaşana kadar günlerimizi oruçlu geçirdik. Oraya ulaşınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) orucumuzu bozmamızı söyledi. Ondan sonraki yolumuzda kimimiz oruç tutarken, kimimiz de tutmadı. Ancak düşmanın bulunduğu bölgenin yakınlarına vardığımızda Nebi (sallAllahu aleyhi vesellam) herkesin orucunu bozmasını emretti. Bu emirle hepimiz oruçlarımızı bozduk."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2038) rivayet etti.

 

 

 

10403 (11)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Ramazan ayının onaltıncı gününde savaşa çıktık. Bu çıkışta kimimiz oruç tutarken kimimiz tutmadı. Ancak ne oruç tutan tutmayanı, ne de oruç tutmayan tutanı yaptığından dolayı kınamadı."

 

[Sahih]

 

 

 

10404 (12)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Ramazan ayının onsekizinci gününde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile yola çıktık. Yola çıkanların kimisi oruç tutarken kimisi tutmadı. Ancak ne oruç tutan tutmayanı, ne de oruç tutmayan tutanı yaptığından dolayı kınamadı."

 

[Sahih]

 

Şu'be der ki: "Bu hadisi bana dört kişi rivayet etti. Bunlardan biri de Katade'dir ki bu hadisin lafzı ona aittir."

 

 

SONRAKİ