MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

29- Ramazan'da Oruçlu iken Cinsel ilişkiye Girmenin Kefareti

 

1. Ebu Hureyre ve Abdullah b. Amr (r.a.)

 

10358 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ben helak oldum!" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Seni helak eden ne?'' diye sorunca, adam: "Ramazan ayında oruçlu iken hanımımla birlikte oldum" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Köle azat etme imkanın var mı?'' diye sorunca, adam: "Hayır" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peş peşe iki ay oruç tutabilir misin?'' diye sorunca, adam yine: "Hayır" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki altmış fakiri doyurabilir misin?'' diye sorunca, adam yine: "Hayır!" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman oturup bekle'' buyurdu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o sırada getirilen bir zembil hurmayı adama verdi ve: ''Bunu alıp sadaka olarak dağıt'' buyurdu. Adam: "Benden daha fakir birine mi? Vallahi şu iki tepe arasında bizden daha fakiri yok!" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azı dişleri görünecek kadar güldü ve: ''O zaman bunu ailene yedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Farklı kanallardan Buhari (4/141, 151, 5/164, 9/450, 10/420, 457, 11/516, 517, 12/11 7), Müslim (1/306, 307), Ebu Davud 2/286 (2390, 2391, 2392), Tirmizi (2/45, 46), Malik, Muvatt,fda (296, 297), Darimi (2/11), Darakutni (242, 251, 252) ve Beyhaki (4/221, 222, 224, 225, 226) rivayet ettiler.

 

 

 

10359 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayında orucunu bozan birinin kefaret olarak bir köle azat etmesini veya iki ay oruç tutmasını veya altmış fakiri doyurmasını emretti."

 

[Sahih]

 

 

 

10360 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Adamın biri Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Ben mahvoldum!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neden?'' diye sorunca, adam: "Ramazan ayında oruçlu iken hanımımla birlikte oldum" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Köle azat etme imkanın var mı?'' diye sorunca, adam: "Hayır" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peş peşe iki ay oruç tutabilir misin?'' diye sorunca, adam yine: "Ey Allah'ın Resulü! Hayır, tutamam" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki! altmış fakiri doyurabilir misin?'' diye sorunca, adam: "Ey Allah'ın Resulü! Hayır, doyuramam" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o sırada getirilen bir zembil hurmayı adama verdi ve: ''Bunu alıp sadaka olarak dağıt'' buyurdu. Adam: "Benden daha fakir birine mi? Seni hakla gönderene yemin olsun ki şu iki tepe arasında bizden daha fakir bir aile yok!" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güldü ve: ''O zaman bunu ailene götür'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Beyhaki (4/222,223) rivayet etti.

 

 

 

10361 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: Bedevinin biri dövünerek, saçını başını yolarak ve: "Sanırım ben helak oldum!" diyerek geldi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neden helak oluyorsun?'' diye sorunca, bedevi: "Ramazan ayında oruçlu iken hanımımla birlikte oldum" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Köle azat etme imkanın var mı?'' diye sorunca, bedevi: "Hayır" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peş peşe iki ay oruç tutabilir misin?'' diye sorunca, bedevi: "Hayır" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki; altmış fakiri doyurabilir misin?'' diye sorunca, bedevi yine: "Hayır" dedi ve fakirliğini dile getirdi. O sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sanırım hurma dolu bir zembil getirildi. İçinde onbeş sa' kadar hurma vardı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): llBedevi nerede?'' diye sordu ve bu hurmayı ona verip: ''Bunu sadaka olarak dağıt'' buyurdu. Bedevi: "Ey Allah'ın Resulü! Şu iki tepe arasında bizden daha fakir bir aile yok!" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azı dişleri görünecek kadar güldü ve: ''O zaman bunu ailene yedı/ buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10362 (5)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan'da orucunu bozan bir adama kefaret olarak ya bir köle az at etmesini ya da iki ay oruç tutmasını veya altmış fakiri doyurmasını emretti. Adam: "Bunları yapma imkanım yok" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine getirilen bir zembil hurmayı adama verdi ve: ''Bunu alıp sadaka olarak dağıt'' buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Buna benden daha fazla ihtiyacı olan birini bulamam" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azı dişleri görünecek kadar güldü ve: ''0 zaman sen al’’ buyurdu. 

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari: (4/163), Müslim 2/781 (1111), Ebu Davud (2390) ve Malik (1/297) rivayet ettiler.

 

 

 

10363 (6)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındayken adamın biri saçını başını yolarak ve kendine lanetler okuyarak geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neyin var?'' diye sorunca, adam: "Ramazan'da oruçluyken hanımımla ilişkiye girdim" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Köle azat e(1 buyurunca, adam: "İmkanım yok" dedi.

 

Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peş peşe iki ay oruç tut’’ buyurunca, adam: "Tutamam" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki! altmış fakiri doyur'' buyurunca, adam: "Doyuramam" dedi. O sırada Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hurma dolu bir zembil getirildi. İçinde onbeş sa' kadar hurma vardı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu hurmayı ona verip: ''Bunu al ve altmış fakire yedir'' buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Şu iki tepe arasında bizden daha fakir bir aile yok!" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman ailenle birlikte ye'' buyurdu.

 

--Hadis iki isnadla rivayet edilmiştir. Bunlardan biri mürsel zayıf, diğeri ise muttasıl sahih'tir. Hadisi Buhari (1/141, 151), Müslim (1/306, 307), Darakutnı (s. 242) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra' da (4/226) rivayet ettiler.

 

 

 

10364 (7)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir. Farklı olarak burada "dişi deve" ibaresiyle Amr b. Şuayb'm: "Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama, o günün yerine başka bir gün oruç tutmasını emretti" ifadesi geçmektedir.

 

Heysemi (4978) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Haccac b. Artat şaibelidir."

 

 

SONRAKİ