MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 28- Visal Orucu

 

4. Enes b. Malik (r.a.)

 

10331 (1) Enes der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayının son günlerinde visal orucu tutunca bazı insanlar da bu şekilde oruç tuttular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan haberdar olunca: ''Şayet bu ay bizim için daha da uzatılsaydı visai orucunu o kadar uzun tutardım ki oruç konusunda böylesi bir güçlüğün (visalin) altına girenler bundan vazgeçerlerdi. Ben sizler gibi değilimı zira Rabbim devamlı olarak bana yedirip içirir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (7241) ve Müslim (1104) rivayet ettiler.

 

 

 

10332 (2)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Visal orucu tutmayın'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ama sen visal yapıyorsun" deyince de, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben sizler gibi değilimı zıra Rabbim bana yedirip içirmektedir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10333 (3)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Visal orucu tutmayın'' buyurdu. Ashab: "Ama sen visal yapıyorsun" deyince de, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu konularda benim gibi değilsiniz, zira ben yemesem de bana yedirilip içirilmektedir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10334 (4)- Enes der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayının son günlerinde visal orucu tutunca bazı müslümanlar da bu şekilde oruç tuttular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan haberdar olunca: ''Şayet bu ay bizim için daha da uzatılsaydı visal orucunu o kadar uzun tutardım ki oruç konusunda böylesi bir güçlüğün (visalin) altına girenler bundan vazgeçerlerdi. Ben sizler gibi değilim; zira Rabbim devamlı olarak bana yedirip içirir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (2538) rivayet etti.

 

 

 

10335 (5)- Enes bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Visal orucu tutmayın'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ama sen visal yapıyorsun" deyince de, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben sizler gibi değilim; zira ben yemesem de bana yedirilip içirilmektedir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

 

10336 (6)- Enes bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Visal orucu tutmayın'' buyurdu. Ashab: "Ama sen visal yapıyorsun" deyince de, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben sizler gibi değilim; zira ben yemesem de Rabbim bana yedirip içirmektedir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10337 (7)- Abdulvehhab der ki: Said'e visal orucu sorulunca Katade'den naklen Enes'in şöyle dediğini bildirdi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Visal orucu tutmayın'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ama sen visal yapıyorsun" deyince de, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben sizler gibi değilimı zira Rabbim bana yedirip içirmektedir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (1961) rivayet etti.

 

 

 

10338 (8)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayında visal orucu tutunca ashabından bazıları da bu şekilde oruç tuttular. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan haberdar olunca: ''Şayet bu ay bizim için daha da uzatıfsaydı visal orucunu o kadar uzun tutardım ki oruç konusunda böylesi bir güçlüğün (visal'in) altına girenler bundan vazgeçerlerdi. Zira Rabbim devamlı olarak bana yedirip içirir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10339 (9)- Enes b. Malik bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Visal orucu tutmayın'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ama sen visal yapıyorsun" deyince de, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben sizler gibi değilimı zira ben yemesem de bana yedirilip içirilmektedı/ buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10340 (10)- Enes bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) visal orucunu yasaklamak isteyince ashab: "Ama sen visal yapıyorsun" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben yemesem de Rabbim bana yedirip içirmektedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10341 (11)- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) visal orucunu yasaklamak isteyince ashab: "Ama sen visal yapıyorsun" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben yemesem de Rabbim bana yedirip içirmektedı/ buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10342 (12)- Hind binti'l-Mühelleb'in azatlısı Mervan der ki: "Hind bir iş için beni Enes b. Millik'e göndermişti. Gittiğimde Enes arkadaşlarına Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in visal orucunu yasakladığını anlatıyordu." Ravh rivayetinde "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımma gönderdi" ifadesi yerine "Enes b. Millik'e gönderdi" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ