MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 28- Visal Orucu

 

5. Beşir b. el-Hasasiyye

 

10343- iyad b. Lakit, Beşir'in karısı Leyla'dan bildiriyor: ''İki günü birleştirerek oruç (visalorucu) tutmak istedim, ancak kocam Beşir bana engeloldu ve dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böylesi orucu yasakladı ve şöyle buyurdu: ''Bu şekilde orucu Hıristiyanlar tutar. Siz ise Allah'ın ''Sonra orucu geceye kadar tamamlayın''[Bakara 187] buyruğunda emrettiği gibi oruç tutun. Sabahtan başlayın akşama kadar orucu tutun. Akşam olunca da iftarınızı yapın. ''

 

[Sahih]

 

 

 

6. Ashabdan Biri

 

10344 (1) Abdurrahman b. Ebi Leyla, ashabdan bir adamdan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına şefkatinden dolayı oruçluyken kan aldırmayı ve visal orucunu yasakladı, ancak bunları haram kılmadı. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ama sen orucu sahura kadar uzatıyorsun" denilince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben sahura kadar uzatıyorum, ama Rabbim bana yedirip içirmektedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2374) rivayet etti.

 

 

 

10345 (2)- Abdurrahman b. Ebi Leyla, ashabdan bir adamdan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken kan aldırmayı ve visal orucunu yasakladı, ancak bunları ashabından kimseye haram kılmadı. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ama sen orucu sahura kadar uzatıyorsun" denilince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben sahura kadar uzatıyorum, ama Rabbim bana yedirip içirmektedir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10346 (3)- Abdurrahman b. Ebi Leyla, ashabdan bir adamdan bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına şefkatinden dolayı visal orucunu ve oruçluyken kan aldırmayı yasakladı, ancak bunları haram kılmadı."

 

 

 

10347 (4)- Abdurrahman b. Ebi Leyla, ashabdan bir adamdan bildiriyor:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken kan aldırmayı ve visal orucunu yasakladı, ancak bunları haram kılmadı. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ama visal yapıyorsun" denilince, Hz, Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben sizler gibi değilimı zira Rabbim bana yedirip içirmektedı/ buyurdu,

 

[-Sahih-]

 

 

 

10348 (5)- Abdurrahman b. Ebi Leyla, ashabdan bir adamdan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken kan aldırmayı ve visal orucunu yasakladı, ancak bunları haram kılmadı. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ama sen orucu sahura kadar uzatıyorsun" denilince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben sahura kadar uzatıyorum/ ama Rabbim bana yedirip içirmektedir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

7. Hz. Aişe

 

10349 (1) Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) visal orucunu yasakladı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müsned'inde (670, 1036, 1673) İshak ve Müsnedu'ş-Şamiyyin'de (844-5) Taberani rivayet ettiler.

 

 

 

10350 (2)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) visal orucunu yasakladı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10351 (3)- Abdullah b. Ebi Musa der ki: "Müdrik (veya: İbn Müdrik) bazı şeyleri sormak için beni Hz. Aişe'ye gönderdi. Yanına vardığımda kuşluk namazı kılıyordu. "Namazı bitirene kadar oturayım" dedim, ama oradakiler: "(Çok uzattığı için) zor beklersin" dediler. "Yanına girmek için nasıl izin isteyeyim?" diye sorduğumda, oradakiler: "Şöyle dersin: "Ey Peygamber! Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerine olsun. Allah'ın selamı bizim ve salih kullarının üzerine olsun. Mu'minlerin annelerine (veya: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımlarına) selam olsun! Allah'ın selamı ve selameti üzerinize olsun" dediler.

 

İçeri girdiğimde: "Azib'in kardeşi mi! Ne güzel bir aile!" diyerek beni karşıladı. Ona visal orucunu sorduğumda şöyle dedi: "Uhud savaşı sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabıyla birlikte visal orucu tuttu. Ancak bu oruç ashaba ağır gelmişti. Şevval hilalini gördüklerinde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e haber verdiler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet Ramazan ayı daha uzun sürseydi (size ders olsun diye) visal orucımu daha da uzatırdım'' buyurdu. Ashab: "Ama sen böylesi bir orucu tutuyorsun" veya bu yönde bir şey söylediklerinde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben sizler gibi değilimı zira yemesem de Rabbim bana yedirip içiriyor'' dedi.

 

İkindi namazı sonrası kılınan iki rekatlık nafile namazı sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zekat mallarını toplamak üzere birini göndermişti. Adam geri geldiğinde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazını yeni kıldırmıştı. Gelen malların paylaştırılmasıyla meşgulolduğu için de öğleden sonra kıldığı iki rekat nafile namazı kılamamıştı. Bu iki rekatı da ikindi namazından sonra kıldı" dedi ve şöyle devam etti: "Gece ibadetini bırakmayın! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu ibadeti bırakmazdı. Hasta olduğu zamanlarda bile otururken namazını kılardı. Bazılarınızın: "Farz olan namazları kılmam benim için yeterli olur" dediğini de biliyorum. Ama nasıl yeterli olacak?"

 

(Şaban ayının son günü mü yoksa Ramazan ayının ilk günü mü olduğu belli olmayan) Şek gününü sorduğumda: "Benim için Şaban ayından bir gün oruç tutman1, Ramazan ayından olan bir günü oruçsuz geçirmemden daha iyidir" dedi. Daha sonra yanından ayrıldım. İbn Ömer ile Ebu Hureyre'ye de bunları sorduğumda her ikisi de: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşleri bunları bizden daha iyi bilirler" dediler.

 

[Sahih]

 

Abdullah der ki: "Babam, ravi Yezid b. Humeyr'in ''salihu'l-hadis'' olduğunu söyledi.

 

Ayrıca Şu'be'nin Abdullah b. Ebi Musa ismini söylemekle hata ettiğini, doğrusunun Abdullah b. Ebi Kays olduğunu söyledi."

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/148) zikretmiş ve: "Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

10352 (4)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) visal orucunu yasakladı. Ona: "Ama sen visal yapıyorsun" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben sizler gibi değilim, zira bana ye dirilip içirilmektedı/ buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10353 (5)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10354 (6)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) visal orucunu yasakladı. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Ama sen visal yapıyorsun" denilince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ama Rabbim bana yedirip içirmektedir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10355 (7)- Muaze der ki: Benim de bulunduğum bir yerde kadının biri Hz. Aişe'ye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in visal orucu tutmasını sordu. Aişe şu cevabı verdi: "Onun gibi amel mi edeceksin? Onun gelmiş geçmiş tüm günahları bağışlanmıştır. Yaptığı ibadetler de kendisi için nafiledir."

 

[-Sahih-]

 

Heysemi (13984) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ravileridir.

Sahih'te hadisin bir kısmı vardır."

 

 

SONRAKİ