MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 26- Cünüp Bir Şekilde Sabahlayanın Orucu

 

2. Hz. Aişe (r.anha)

 

10230 (1) Ebu Bekr b. Abdirrahman b. el-Haris b. Hişam der ki: Babamla birlikte Aişe ile Ümmü Seleme'nin yanına girdik. Her ikisi de: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen cünüp olarak sabahlar ve o günün orucunu tutardı" dediler.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, savm 4/143 (1925), Müslim, savm 2/781 (1109), Tirmizi, savm 2/140 (779, "hasen sahhi"), Ebu Davud, savm 2/312 (2388) ve İbn Mace, savm 1/543 (1703) rivayet ettiler.

 

 

 

10231 (2)- Hz. Aişe bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen cünüp olarak sabahlar, yıkandıktan sonra da o günün orucunu tutardı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2009, 2010) ve İbnu'l-Carud (395) rivayet ettiler.

 

 

 

10232 (3)- Hz. Aişe bildiriyor: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bazen sabah namazı vakti girdiğinde ben cünüp oluyorum. O günü oruç tutayım mı?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bazen sabah namazı vakti girdiği zaman ben de cünüp olabiliyorum, ama yıkanıp o günü orucumu tutuyorum'' dedi. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Ama sen bizim gibi değilsin, zira Allah senin gelmiş geçmiş tüm günahlarını bağışlamıştır" deyince, Allah Resulü {Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama kızdı ve: ''Allah'tan en çok korkanınız ve sakınması gereken şeyleri en iyi bileninizin kendim olduğumu umuyorum'' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 2/781 (1110) ve Beyhaki (4/213) rivayet ettiler.

 

 

 

10233 (4)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cünüp olarak sabahlar, yıkandıktan sonra da namaza çıkardı. Mescid'de kıraatini işitirdim. O günü oruç da tutardı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (3/80) ve Tahavi, Şerh Meani'l-Asar (2/104) ile Şerh Müşkili'l-Asar'da (1/228) rivayet ettiler.

 

 

 

10234 (5)- Ebu Bekr b. Abdirrahman, babasından bildiriyor: Hz. Aişe'nin yanına girdiğimde bana: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cünüp olarak sabahlar, sonra yıkanıp Mescid'e giderdi. Yeni yıkanmış olduğu için namazda başından haLı su damlıyor olurdu. Sabahında ise o günün orucunu tutardı" dedi. Aişe'nin bu sözünü Mervan b. el-Hakem'e aktardığımda: "Aişe'nin bu sözünü gidip (aksini iddia eden) Ebu Hureyre'ye de söyle" dedi. Ona: "Ebu Hureyre benim arkadaşımdır, bu söylemeye beni gönderme" dediğimde, Mervan: "Israr ediyorum! Sen gideceksin!" dedi. Bunun üzerine oğlumla (Ebu Bekr'le) birlikte Ebu Hureyre'nin yanına gittik ve Aişe'nin bu sözünü ona aktardım. Ebu Hureyre: "Hz. Aişe, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i benden daha iyi bilir" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (3000-1) rivayet etti.

 

 

 

10235 (6)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cünüp olarak sabahı ederdi. Bilal namaz için onu çağırmaya geldiğinde kalkıp yıkanırdı. Başından ve teninden damlayan suları şu an bile hala görür gibiyim. Sabah namazını kıldırırken de kıraatini (odamdan) işitirdim. O günü de oruç tutardı."

Mutarrif der ki: Bunu rivayet eden Amir'e: "Bu olay Ramazan ayında mı vaki olurdu?" diye sorduğumda: "Senin için bütün aylarda geçerlidir" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1753) rivayet etti.

 

 

 

10236 (7)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sabah namazına başından henüz sular damlarken çıktığını görmüşümdür. Zira o vakte kadar cünüp olurdu ve yıkanıp namaza çıkardı. O günü de oruca niyetlenmiş olurdu.,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (3028) rivayet etti.

 

 

 

10237 (8)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruç tutmak istediği günün sabahında cünüplükten yıkanır ve sabah namazına başından sular hala damlarken çıkardı."

 

[Sahih]

 

 

 

10238 (9)- Hz. Aişe bildiriyor: Bazen Bilal namaz için çağırmaya geldiğinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cünüp olurdu. Kalkıp yıkanır ve sabah namazını başından henüz sular damlıyorken kıldırırdı. Namazı kıldırırken de kıraatini (adamdan) işitirdim. O günü de oruç tutardı."

 

[Sahih]

 

 

 

10239 (10)- Hz. Aişe der ki: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve kapıda durup: "Bazen oruca niyetlemişken cünüp olarak sabahlıyorum" dedi. Ben de onları duyuyordum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bazen ben de oruca niyetlenmişken cünüp olarak sabahlıyorum'' dedi. Adam: "Ama ben senin gibi değilim, zira Allah senın gelmiş geçmiş tüm günahlarını bağışlamıştır" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama kızdı ve: ''Vallahi Allah'tan en çok korkanınız ve sakınması gereken şeyleri en iyı bileninizin kendim olduğumu umuyorum'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10240 (11)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazı vakti girdikten sonra çamaşır teknesine gelip cünüplükten yıkanırdı. O günü de oruç tutardı"

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (2993) rivayet etti.

 

 

 

10241 (12)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen gece eşiyle birlikte olup eünüp olarak sabalılar ve o gününde oruç tutardı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10243 (13)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece eünüp olduktan sonra uyur, sabah namazına kalktığı zaman yıkanır ve başından henüz sular damlarken namaza çıkardı. O günü de orueunu tutardI."

 

[Hasen]

 

 

 

10243 (14)- Abdurrahman b. Attab der ki: Ebu Hureyre: "Cünüp olarak sabahlayan kişi o günü oruç tutamaz" derdi. Mervan b. el-Hakem bir adamla birlikte beni Hz. Aişe ile Ümmü Seleme'ye gönderdi ve Ramazan ayında gece cünüp olup sabah vakti girdiğinde henüz yıkanmamış olan kişinin orucunu sormamızı istedi. Aişe ile Ümmü Seleme'den biri: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen cünüp olarak sabahlar, sonra yıkanıp o günü oruç tutardı" cevabını verirken, diğeri: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen gece eşiyle birlikte olup cünüp olarak sabahlar ve o gününde oruç tutardı" dedi. Dönüp bunu Mervan'a söylediğimizde, bana: "Gidip bu söylediklerini (aksini iddia eden) Ebu Hureyre'ye söyle!" dedi. Ebu Hureyre buna: "Ben böyle sanıyar, böyle düşünüyordum" karşılığını verince, Mervan: "İnsanlarla sanıyorum ve zannediyorumla mı fetva veriyorsun?" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (2939-40) rivayet etti.

 

 

 

10244 (15)- Hz. Aişe bildiriyor: "Bazen Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (cünüplükten dolayı yıkandığı için) başından henüz sular damlıyorken sabah namazına çıkardı ve o güne oruçla başlardı."

 

[Sahih]

 

 

 

10245 (16)- Abdulmelik (b. Ebi Bekr b. Abdirrahman b. el-Haris b. Hişam) bildiriyor: Dedem Abdurrahman, Ebu Hureyre'nin: "Cünüp olarak sabahlayan kişi o günü oruç tutmasın" dediğini işitince oğlu Ebu Bekr'i de alıp Ümmü Seleme ile Hz. Aişe'nin yanına gittiler ve bu konuyu sordular. Her ikisi de: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen gece eşiyle birlikte olup cünüp olarak sabahlar ve o gününde oruç tutardı" dediler. Mervan'a dönüp bunu aktardıklarında da Mervan: "Ebu Hureyre'ye gidip bunu ona da söyleyeceksiniz!" dedi. Abdurrahman ile Ebu Bekr, Ebu Hureyre'ye gidip bunu aktardıklarında, Ebu Hureyre: "Bunu onlar mı (Aişe ve Ümmü Seleme mi) söyledi?" diye sordu. "Evet!" karşılığını alınca da: "Onlar bunu daha iyi bilir. Bu yöndeki hadisi bana da Fadl b. Abbas aktarmıştı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

10246 (17)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruç tutmak istediği günün gecesinde cünüp olur, ancak şafak söktükten sonra yıkamrdI. O günün de orucunu tutardı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (3019-20) rivayet etti.

 

 

 

10247 (18)- Ebu Bekr b. Abdirrahman bildiriyor: Hz. Aişe'nin yanına geldim ve: "Ebu Hureyre, cünüp olarak sabahlayan kişinin o günü oruç tutamatacağı yönünde bize fetva veriyor. Bu konuda ne dersin?" diye sordum. Aişe şu cevabı verdi: "Bu konuda ben bir şey diyecek değilim. Ama bazen müezzin sabah ezanını okuduğunda (cünüplükten dolayı yıkanan) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in omuzlarından hala suyun damladığını görürdüm. Bu şekilde çıkıp sabah namazım kıldırır ve orucuna devam ederdi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10248 (19)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazına çıktığında cünüplükten dolayı yeni yıkandığı için başından henüz su damlıyor olurdu. O günü de orucunu tutardı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari (6691, "muallak") rivayet etti.

 

 

 

10249 (20)- Hz. Aişe der ki: "Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşlerinden biriyle ilişkiye girdikten sonra cünüp bir şekilde sabah vaktine kadar uyudu. Sonra kalkıp (namaz için) yıkandı ve o günü orucunu tuttu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (3013) rivayet etti.

 

 

 

10250 (21)- Ebu Bekr b. Abdirrahman b. el-Haris der ki: İnsanlar içinde bu yöndeki hadisi en iyi bilen kişi benim. Mervan, Ebu Hureyre'nin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklen cünüp olarak sabahlayan kişinin o gün oruç tutmamasını söylediğini işitince durumu sormak üzere Hz. Aişe'ye birini gönderdi. Ben de onunla birlikte gittim. Adam Hz. Aişe'ye bunu sorunca: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen ihtilam olmaktan ziyade gece eşiyle birlikte olur ve cünüpken sabahı eder, o günü de oruç tutardı" dedi. Adam geri dönüp Hz. Aişe'nin cevabını Mervan'a bildirince, Mervan adama: "Ebu Hureyre'yi bul ve bunu ona anlat!" dedi. Adam: "Ama Ebu Hureyre benim komşum olur ve hoşlanmayacağı bir şeyi onu söylemek istemem" karşılığını verince, Mervan: "Israr ediyorum! Gidip ona bunu söyleyeceksin" dedi. Adam Ebu Hureyre'yi bulunca: "Vallahi hoşlanmayacağın bir şeyle karşına çıkmak istemezdim, ama vali bu konuda ısrar etti" dedi ve Aişe'nin dediğini ona bildirdi. Ebu Hureyre: "Benim söylediğimi de bana Fadl aktarmıştı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2011) rivayet etti.

 

 

 

10251 (22)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cünüp olarak sabahlar. Sabah (namaz için) yıkanıp o günü orucunu tutardı."

 

 

 

10252 (23)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruç tutmak istediği günün gecesinde cünüp olur, ancak yıkanmadan uyurdu. Sabah (namazı) olunca kalkıp üzerine su döker ve günün orucuna devam ederdi."

 

[Sahih]

 

 

 

10253 (24)- Yahya b. Adem bildiriyor: Hasan b. Ayyaş: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in cünüp olarak sabahladığı, sabah kalkıp yıkandıktan sonra da orucunu tuttuğu zikredilmedi mi?" diye sorunca, Süfyan: "Bu hadisi bana Hammad, İbrahim'den, o da Esved'den, o da Hz. Aişe'den rivayet etti" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

10254 (25)- Abdurrahman b. el-Haris b. Hişam der ki: Mervan beni Hz. Aişe'ye ve Ümmü Seleme'ye gönderip bu konuyu sormamı istedi. Ümmü Seleme'nin kölesi Nafı'ye geldim ve bunu sormasını istedim. Nafi' döndüğünde Ümmü Seleme'nin: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen gece eşiyle birlikte olduktan sonra cünüp olarak sabahlar ve o günü oruç tutardı" dediğini bana söyledi. Daha sonra Aişe'nin kölesi Zekvan'la karşılaştım. Ondan da bunu sormasını istedim. Aişe de Zekvan'a: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen gece eşiyle birlikte olduktan sonra cünüp olarak sabahlar ve o günü oruç tutardı" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (2945-6) rivayet etti.

 

 

 

10255 (26)- Hz. Aişe bildiriyor: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve kapıda durup: "Ey Allah'ın Resulü! Bazen oruca niyetlemişken cünüp olarak sabahlıyorum" dedi. Ben de onları duyuyordum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bazen ben de oruca niyetlenmişken cünüp olarak sabahlıyorum. Ama yıka,up orucumu tutuyorum'' dedi. Adam: "Ama sen bizim gibi değilsin, zira Allah senin gelmiş geçmiş tüm günahlarını bağışlamıştır" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama kızdı ve: ''Vallahi Allah'tan en çok korkanınız ve sakınması gereken şeyleri en iyi bileninizin kendim olduğumu umuyorum'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10256 (27)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cünüp olarak sabahı ederdi. Bilal namaz için onu çağırmaya geldiğinde kalkıp yıkanırdı. Başından ve teninden damlayan suları görürdüm. Sabah namazını kıldırırken de kıraatini (adamdan) işitirdim. O günü de oruç tutardı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (3491) rivayet etti.

 

 

 

10257 (28)- Hz. Aişe der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cünüp olarak sabahlardı. Sabah namazında yıkanır ve o günü orucunu tutardı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10258 (29)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece eşiyle ilişkiye girdikten sonra cünüp olarak sabahladı. Sabah vakti yıkanıp namazı kıldırdı ve o günü orucunu tuttu."

 

[Sahih]

 

 

 

10259 (30)- Ebu Bekr b. Abdirrahman der ki: Ebu Hureyre: "Cünüp olarak sabahlayan kişi o günü oruç tutmasın" deyince Mervan bunu sormak üzere beni Hz. Aişe'ye gönderdi. Aişe'ye: "Ebu Hureyre cünüp olarak sabahlayan kişinin o günü oruç tutmamasını söylüyor" dediğimde, Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bazen cünüp olarak sabahlar, ancak o günü orucunu tutardı" dedi. Daha sonra Mervan, Ebu Hureyre'ye Aişe'nin: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bazen cünüp olarak sabahlar, ancak o günü orucunu tutardı" dediğini aktarınca Ebu Hureyre sözkonusu sözünden döndü.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (2978) rivayet etti.

 

 

 

10260 (31)- Ebu Bekr b. Abdirrahman b. el-Haris b. Hişam der ki: Ebu Hureyre: "Sabah namazı vaktini cünüp iken idrak eden kişi oruç tutmasın" diyordu. Bunu Aişe'ye söylediğimde şöyle dedi: "Söylediğinin bir önemi yok! Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımızdayken cünüp olarak sabahlar, sabah vakti de yıkanırdı. BiLıl gelip onu namaza çağırıp da namaza çıktığında teninden hala sular damlıyor olurdu. O günde de orucunu tutardı."

 

[Sahih]

 

 

 

10261 (32)- Ebu Bekr b. Abdirrahman'ın bildirdiğine göre Aişe ile Ümmü Seleme: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen ihtilam olmaktan ziyade gece eşiyle birlikte olur ve cünüpken sabahı ederdi. O günü de (yıkandıktan sonra) orucunu tutardı" demişlerdir. Abd Rabbih rivayetinde: "Ramazan ayında" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

10262 (33)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen gece eşiyle birlikte olur ve cünüpken sabahı ederdi. Sabah da yıkanır, o günün omeunu tutardı."

 

[Sahih]

 

 

 

10263 (34)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir konuda insenlere ruhsat verdi. Ancak bazıları bu ruhsatı kullanmak istemedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan haberdar olunca çok öfkelendi ki öfkesi yüzüne vurdu. Sonra: ''Bazılarına ne oluyor ki kullanılmasına izin verilen bir ruhsattan yüz çeviriyarlar! Oysa valIahi ben onlardan daha bilgili ve onlardan daha fazla Allah'tan korkarım! '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb 10/513 (6101) ve Müslim (2356) rivayet ettiler.

 

 

 

10264 (35)- Hz. Aişe der ki: Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına güç yetirebilecekleri şeyleri emreder, ancak onlar: "Biz senin gibi değiliz! Zira Allah senin gelmiş geçmiş bütün günahlarını bağışlamıştır" derlerdi. Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzüne yansıyacak şekilde buna öfkelenir ve: "Vallahi ben Aliah'ı onlardan daha fazla tanırım ve onlardan daha fazla Allah'a karşı takvalıyım!'' buyururdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (20) rivayet etti.

 

 

 

10265 (36)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir konuda (Müslümanlara) ruhsat verdi. Ancak bazıları bu ruhsatı kullanmak istemedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bazılarına ne oluyor ki emrettiğim bir şeyden yüz çeviriyarlar! Oysa Vallahi ben onlardan daha bilgiliyim ve onlardan daha fazla Allah'tan korkarım!" buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ