MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

26- Cünüp Bir Şekilde Sabahlayanın Orucu

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

10227 (1) Abdullah b. Amr el-Kari der ki: Ebu Hureyre'nin şöyle dediğini işittim: "Şu Kabe'nin Rabbine yemin olsun ki: ''Cünüp iken sabahı bulan kişi o günü oruç tutmasın!'' sözünü ben söylemiş değilim! Kabe'nin Rabbine andolsun ki bunu Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söyledi! Cuma gününde oruç tutmayı yasaklayan ben değilim! Kabe'nin Rabbine andolsun ki bunu Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1702), Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (2757, 2936), İbn Huzeyme (2157) ve İbn Hibban (3609) rivayet ettiler.

 

 

 

10228 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz cünüp iken sabah ezanının okunduğunu görürse o günü oruç tutmasın'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (4/125, muallak olarak) ve İbn Hibban, Sahih'de (5/361) rivayet ettiler.

 

 

 

10229 (3)- Abdullalı b. Amr el-Kari der ki: Ebu Hureyre'nin şöyle dediğini işittim: "Şu Kabe'nin Rabbine andalsun ki Cuma gününde oruç tutmayı yasaklayan ben değilim! Bunu Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yasakladı. Şu Kabe'nin Rabbine yemin olsun ki: "Cünüp iken sabahı bulan kişi o günü oruç tutmasını'' sözünü ben söylemiş değilim! Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söyledi!" Abdurrezzak der ki: "Yahya b. Ca'de'nin bana bildirdiğine göre Abdullah b. Amr el-Karl bunu Ebu Hureyre'den işitmiştir.,,

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak, Musannefde (2/238, 266) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ