MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

23- Oruçlunun Öpüşmesi

 

1. Meymune binti Sa'd (r.anha)

 

10145- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Meymune der ki: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e oruçlu kişinin eşini öpmesi sorulunca: ''Orucu bozulmuştur'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace 1/538 (1686) ve İbn Ebi Şeybe (3/63)

 

 

 

2. Abdullah b. Amr (r.a.)

 

10146 (1) Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındayken gencin biri geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Oruçluyken eşimi öpebilir miyim?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır!'' dedi. Daha sonra yaşlı bir adam geldi ve: "Oruçluyken eşimi öpebilir miyim?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Öpebilirsin'' dedi. Farklı iki cevap vermesi üzerine biz birbirimize bakmaya başlayınca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Birbirinize neden baktığınızı biliyorum. Ama yaşlı adam nefsine daha fazla hakim olur (devamını getirmez) '' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/166) der ki: "Ahmed ve Taberani, M. el-Kebir'de rivayet ettiler. İsnadında hadisleri hasen olan ve hakkında tenkitler bulunan İbn Lehia vardır."

 

 

 

10147 (2)- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındayken gencin biri geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Oruçluyken eşimi öpebilir miyim?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır!'' dedi. Daha sonra yaşlı bir adam geldi ve: "Oruçluyken eşimi öpebilir miyim?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Öpebilirsin'' dedi. Farklı iki cevap vermesi üzerine biz birbirimize bakmaya başlayınca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Birbirinize baktığınızı biliyorum. Ama yaşlı adam nefsine daha fazla hakim olur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

3. Abdullah b. Sa'lebe (r.a.)

 

10148- İbn Şihab, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, küçükken yüzünü okşadığı ve (yaş olarak) ashaba yetişmiş biri olan Abdullah b. Sa'lebe b. Su'ayr el-Uzri'den bildiriyor: Ashab, daha fazlasını yapmama sebep olabilir endişesiyle oruçluyken eşimi öpmemden beni alıkoyarlardı. Bugün ise müslümanlar böylesi bir şeyi yasaklarken: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konularda hiç kimsenin olmadığı kadar Allah'ın himayesindedir" diyorlar.

 

[-Sahih-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/165) zikretmiş ve: "Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

SONRAKİ