MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 22- Oruçlunun Ağzını Çalkalayıp Burnuna se çekmesi,  Misvaklanması, Sıcak Günlerde Yıkanması

 

3. Ashabdan Biri

 

10138 (1) Ebu Bekr b. Abdirrahman b. el-Haris b. Hişam, ashabdan bir adamdan bildiriyor: "Mekke'nin fethedildiği yıl Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken Sukya'da ya sıcaklardan, ya da susuzluktan dolayı başına su döktüğünü gördüm. Sonra Kedid'e ulaşana kadar orucuna devam etti. Kedid'e ulaşınca su isteyip orucunu bozunca yanındaki müslümanlar da oruçlarını bozdular."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10139 (2)- Ebu Bekr b. Abdirrahman b. el-Haris, ashabdan bir adamdan bildiriyor: Mekke'nin fethedildiği yıl Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir savaşa çıkışında kendisi oruç tutup ashabına: IDüşmanla karştlaştığmız zaman güçlü kalasınızlı diyerek oruç tutmamalarım söyledi. Ancak: "Ey Allah'ın Resulü! Senin oruçlu olduğunu görünce insanlar da oruç tuttu" denildi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kedid'e geldiğinde orucunu bozdu." Ebu Bekr ekledi: Bu hadisi bana aktaran kişi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in oruçluyken sıcaklardan dolayı başına su döktüğünü gördüm" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

10140 (3)- Ebu Bekr b. Abdirrahman b. el-Haris b. Hişam, ashabdan bir adamdan bildiriyor: Mekke'nin fethedildiği yıl Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yolculukta kendisi oruç tutup ashabına: ''Düşmana karşı güçlü kalasınız'' diyerek oruç tutmamalarını söyledi." Ebu Bekr der ki: "Bu hadisi bana aktaran kişi şunu da söyledi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in oruçluyken Arc denilen yerde susuzluktan veya sıcaklardan dolayı başına su döktüğünü gördüm. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Senin oruçlu olduğunu görünce bazıları da oruç tuttu" denilince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kedid'e vardığında bir bardak su isteyip içerek orucunu bozdu. Bunun üzerine oruç tutan diğerleri de oruçlarını bozdular."

 

[Sahih]

 

 

 

10141 (4)- Ebu Bekr b. Abdirrahman b. el-Haris b. Hişam, ashabdan bir adamdan bildiriyor: "Mekke'nin fethedildiği yıl Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in oruçluyken Sukya'da ya sıcaklardan, ya da susuzluktan dolayı başına su döktüğünü gördüm. Sonra Kedid'e ulaşana kadar orucuna devam etti. Kedid'e ulaşınca su isteyip orucunu bozunca yanındaki müslümanlar da oruçlarını bozdular."

 

[Sahih]

 

 

 

10142 (5)- Ebu Bekr b. Abdirrahman b. el-Haris, ashabdan bir adamdan bildiriyor: "Mekke'nin fethedildiği yıl Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir savaşa çıkışında kendisi oruç tutup ashabına: "Düşmanla karşılaştığınız zaman güçlü kalasınızlı diyerek oruç tutmamalarını söyledi. Ancak: "Ey Allah'ın Resulü! Senin oruçlu olduğunu görünce insanlar da oruç tuttu" denildi.

 

Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kedid'e geldiğinde orucunu bozdu." Ebu Bekr ekledi: Bu hadisi bana aktaran kişi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in oruçluyken sıcaklardan dolayı başına su döktüğünü gördüm" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10143 (6)- Ebu Bekr b. Abdirrahman, ashabdan bir adamdan bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken Arc denilen yerde sıcaklardan veya susuzluktan dolayı başına su dökerken görülmüştür."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10144 (7)- Ebu Bekr b. Abdirrahman, ashabdan bir adamdan bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken Arc denilen yerde sıcaklardan veya susuzluktan dolayı başına su dökerken görülmüştür."

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ