MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 17- Sahurun Vakti; Sahurun Geciktirilmesi

 

5. Enes b. Malik (r.a.)

 

10057 (1) Enes der ki: Sahur vakti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Enes, Yarın oruç tutmak istiyorum, bana yiyecek bir şeyler getir'' buyurunca, biraz hurma ve bir kap içinde su getirdim. Bilal da sabah ezanını okumuştu. Bana: ''Ey Enes, Benimle birlikte sahur yemeğini yiyecek birini bul'' buyurunca, Zeyd b. Sabit'i davet ettim. O da geldi ve: "Ben de yarın oruç tutmayı istiyorum, bir kase de sevik şerbeti içmiştim" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben de oruç tutmayı istiyorum'' karşılığını verince beraber sahuru yaptılar. Sahuru yaptıktan sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp iki rekat namaz kıldı. Mescid'e çıkınca da kamet getirildi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, savm 4/147 (2167) rivayet etti.

 

 

 

10058 (2)- Katade bildiriyor: Enes b. Malik: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Zeyd b. Sabit ile sahuru yaptıktan sonra namaz kıldırmaya çıktı" dedi. Enes'e: "Sahuru bitirip de namaza başlamaları arasında ne kadarlık bir süre vardı?" diye sorduğumuzda: "Kişinin elli ayet okuyabileceği kadar bir süre" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

10059 (3)- Katade bildiriyor: Enes b. Malik: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Zeyd b. Sabit ile sahuru yaptıktan sonra namaz kıldırmaya çıktı" dedi. Enes'e: "Sahuru bitirip de namaza başlamaları arasında ne kadarlık bir zaman vardı?" diye sorduğumuzda: "Kişinin elli ayet okuyabileceği kadar bir zaman" karşılığını verdi.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ