MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 17- Sahurun Vakti; Sahurun Geciktirilmesi

 

6. Cabir (r.a.)

 

10060- Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir'e, oruç tutmak isteyen kişinin elinde su kabı içmeye niyetlenirken sabah ezanını duyması halinde ne yapması gerektiğini sorduğumda: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in böylesi durumlarda: ''İçsin'' buyurduğu bize anlatılırdı" dedi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (4848) der ki: "Ahmed rivayet etmiştir. İsnadı hasendir."

 

 

 

7. Hafsa (r.anha)

 

10061- Hafsa bildiriyor: "Müezzin sabah ezanını okuyunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki rekat namaz kılar ve yemeyi bırakırdı. Müezzin de şafak sökmeden ezanı okumazdı.,,

 

[Salıih]

 

5954 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

8. Ebu Hureyre (r.a.)

 

10062 (1) Ebu Hureyre ile Hasan'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): '' (Oruca niyetlenen) kişi su kabı elindeyken sabah ezanını işittiği zaman o kaptan ihtiyacını gidermeden elinden bırakmasın'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

10063 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Oruca niyetlemn) kişi su kabı elindeyken sabah ezanını işittiği zaman o kaptan ihtiyacını gidermeden elinden bırakmasın'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2350) ve Hakim (1/203, "Sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

10064 (3)- Başka bir kanalla Ebu Hureyre'den bir öncekinin aynısı: "Müezzin de ezanı şafak söktüğü zaman okurdu" ziyadesiyle rivayet edilmiştir.

 

3608 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ