MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

DEVAM: 39- Sadaka Verirken Kocayı" Akrabayı Başkasına Tercih Etmek ve Sadakayı Hak Edenlerin Mertebeleri, Kişinin Ailesine isteyerek Yaptığı Harcama Sadakadır

 

7- Ebu Mes'ud el-Bedri

 

9690 (1) Ebu Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Kişi sevabını Allah'tan bekleyerek ailesine harcamada bulunursa, bu harcadığı kendisi için sadaka olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, meğazi (5/107), Müslim, zekat 2/695 (1002), Tirmizi 4/344 (1965 "hasen sahih") ve Nesai 5/69 (2545) rivayet ettiler.

 

 

 

9691 (2)- Ebu Mes'ud el-Bedri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslüman, sevabını Allah'tan bekleyerek ailesine harcamada bulunursa, bu harcadığı kendisi için sadaka olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

9692 (3)- Ebu Mes'ud el-Ensari'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin, sevabını Allah'tan bekleyerek ailesine yaptığı harcama sadakadır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

8- Amr b. Umeyye

 

9693- Ebu Mes'ud el-Ensari'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin, hanımına verdiği şey, sadakadır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9140) rivayet etti. Heysemi (4658) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Muhammed b. Ebi Humeyd zayıftır."

 

 

 

9- Ümmü Seleme

 

9694 (1) Zeyneb binti Ebi Seleme, Ümmü Seleme'den bildiriyor: Ümmü Seleme: "Ey Allah'ın Resulü! Ebu Seleme'nin çocukları benim yanımdalar ve benim onlar için harcadığımdan başka gelirleri yoktur. Ben de onları öylece muhtaç durumda bırakacak değilim ya! Onlar için harcayacak olursam bunun sevabını alır mıyım?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlara infakta bulun. Onlara yaptığın harcamanın sevabını alırsın'' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2/151; 7/86), Müslim (3/80, 81) ve İbn Mace (1835) rivayet ettiler.

 

 

 

9695 (2)- Ümmü Seleme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Ebu Seleme'nin çocuklarına yaptığım harcamalarda benim için sevap var mıdır? Onları öylece muhtaç durumda bırakacak değilim ya! Onlar da benim kendi çocuklarımdır" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet. Onlara yaptığın harcamanın sevabını alırsın'' dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

9696 (3)- Ümmü Seleme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Ebu Seleme'nin çocuklarına yaptığım harcamalarda benim için sevap var mıdır? Onları öylece muhtaç durumda bırakacak değilim ya! Onlar da benim kendi çocuklarımdır" diye sordum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet. Onlara yaptığın harcamanın sevabını alırsın'' dedi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ