MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

40- Allah Yolunda Sadaka Vermenin Fazileti

 

1- Ebu Hureyre (r.a.)

 

9697 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Her kim sahip olduğu şeylerden Yüce Allah yolunda iki çift infak ederse Cennet kapılarından çağrılır. Cennetin de birçok kapısı vardır. Namazlarına riayet eden kişi namaz kapısından, sadaka verenlerden olan kişi sadaka kapısından, cihad edenlerden olan kişi cihad kapısından, oruç tutanlardan olan kişi de Reyyan kapısından çağırılır. '' Hz. Ebu Bekr: "Ey Allah'ın Resulü! Kişinin tüm bu kapılardan ayrı ayrı çağrılmasına zaruret yoktur sanırım. Tüm kapılardan girmesi için çağrılanlar da olur mu?" diye sorunca, Allah Resulü: ''Olur! Dilerim sen de bunlardan biri olursun '' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik, Muvatta (sh. 369), Buhari (4/96,2/21-22) ve Müslim (1/281) rivayet ettiler.

 

 

 

9698 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Her kim sahip olduğu şeylerden Yüce Allah yolunda bir -veya iki- çift infak ederse Cennet bekçileri kendisine: ''Ey müslüman! Bu, hayırdır, buraya koş!'' diye seslenilir. '' Ebu Bekr: "Böylesi biri asla zarar etmez" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hiçbir mal, bana Eba Bekr'in malı kadar faydalı olmadı'' buyurdu. Bunun üzerine Hz. Ebu Bekr ağlayarak: "Allah beni senden başkasıyla faydalandırdı mı ki; Allah beni senden başkasıyla faydalandırdı mı ki; Allah beni senden başkasıyla faydalandırdı mı ki" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

2- Ebu Zer (r.a.)

 

9699 (1) Sa'sa'a b. Muaviye der ki: Ebu Zer'e gidip: "Neyin var?" diye sordum. Ebu Zer: "İşimle meşgulüm" cevabını verince ben: "Bana bir hadis anlat" dedim. Ebu Zer: "Olur" deyip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu söyledi: ''Büluğ çağına ermemiş üç çocuğu vefat eden hiçbir kişi (karı koca) yoktur ki, Allah onları bağışlamasın.'' Ben yine: "Bana bir hadis anlat" deyince de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu söyledi: ''Allah yolunda her cins malından birer çift infak eden hiçbir Müslüman yoktur ki, Cennet bekçilerinin hepsi kendisini görevli oldukları kapıya çağırırlar.'' Ben:

"Bu (çifter olarak verme) nasıl olur?" diye sorunca: "Eğer verdiği şey köleyse iki köle, deveyse iki deve, sığırsa iki sığır" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai 2/24 (1874), Buhari:, el-Edebu'I•Müfred'de (66/150), İbn Hibban (4645) ve Darimi 2/168 (2403) rivayet ettiler.

 

 

 

9700 (2)- Sa'sa'a b. Muaviye der ki: Ebu Zer ile Rebeze'de karşılaşınca, dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Allah yolunda malından bir çift infak edeni Cennet kapılarının bekçileri kapmak için yarışırlar. '' Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu da işittim: "Büluğ çağına ermemiş üç çocuğu vefat eden hiçbir kişi (karı koca) yoktur ki, onlara rahmetinden dolayı Allah o ikisini bağışlamasın.''

 

[-Sahih-]

 

 

 

9701 (3)- Sa'sa'a b. Muaviye anlatıyor: Rebede'ye gittiğim zaman Ebu Zer ile karşılaştım. Karşı karşıya geldiğimizde, develerini sulamış geri dönüyordu. Develerden birinin boynuna, Arapların adeti üzere, içmek ve arkadaşlarına da içirmek için bir su kırbası asmıştı. Kendisine: "Ey Ebu Zer! Neyin var?" diye sordum. Ebu Zer: "İşim var" karşılığını verince, ben: "Ey Ebu Zer! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den ne duydun?" diye sordum. Ebu Zer şöyle karşılık verdi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Kim malından bir çift infak ederse, Cennet kapılarının bekçileri onu kapmak için yarışır. '' Biz: "Bu çiftler nedir?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnfak edilen şey köleyse iki köle, at ise iki at, deveyse iki deve ... '' buyurup bütün mal çeşitlerini saydı. Ben: "Ey Ebu Zer! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in başka ne dediğini duydun?" diye sorunca, Ebu Zer şöyle karşılık verdi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Büluğ çağına ermemiş üç çocuğu vefat eden hiçbir kişi (karı koca) yoktur ki, o çocuklara rahmetinden dolayı Allah o ikisini bağışlamasın'' dediğini duydum.

 

[Sahih]

 

 

 

9702 (4)- Sa'sa'a b. Muaviye der ki: Devesini sürmekte olan Ebu Zer ile karşılaştım. Boynuna da bir kırba asılıydı. Kendisine: "Bana, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den duyduğun bir hadisi anlatır mısın?" diye sorunca şöyle karşılık verdi: Anlatırım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu duydum: "Büluğ çağına ermemiş üç çocuğu vefat eden hiçbir kişi (karı koca) yoktur ki; o çocuklara rahmetinden dolayı Allah o ikisini bağışlamasın. Malından bir çift infak eden hiç kimse yoktur ki, Cennet kapılarının bekçileri onu kapmak için yarışmasın.'' Yezid rivayetinde: '' ... O çocuklara rahmetinden dolayı Allah onları Cennetine sokmasın'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

23048 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ