MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

DEVAM: 38- Meniha

 

4- Nu'man b. Beşir

 

9646- Nu'man b. Beşir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Birine gümüş veya altın bağışlayan veya süt içiren ya da yolunu kaybedene yol gösteren kişi, köle azad etmiş gibi sevap kazanır'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Bezzar (948) rivayet etti, Bera iradisinden şahidini Tirmizi 340 (1957 "hasen sahih ğarıb") ve Tayalisı 2/29 (2008) rivayet ettiler.

 

 

 

5- Bera b. Azib

 

9647 (1) Bera b. Azib'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Birine gümüş bağışlayan veya yolunu kaybedene yol gösteren ya da süt içiren kişi, köle azad etmiş gibi sevap kazanır. ''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (890) ve Tirmizi (1957) rivayet ettiler,

 

 

 

9648 (2)- Bera b. Azib'in bildirdiğine göre Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim: ''La ilahe illallahu vahdehu la şerike leh, lehu'l-mülkü ve lehu'l-hamdu ve huve ala kulli şey'in kadir'' derse veya birine ödünç olarak bir şey verirse, ya da yolunu kaybeden birine yol gösterirse, bir köle azad etmiş gibi sevap kazanır. ''

 

[Sahih]

 

Ebu Abdirrahman der ki: Babamın (İmam Ahmed'in) şöyle dediğini duydum: "Yahya b.

Adem, genelde birileri hakkında çok az hüküm verirdi. Bu yönde Kanan'dan başkasını da zikrettiğini işitmedim. Ki bir gün onun hakkında bize: "Bu adam sizin işinize yaramaz" demişti.

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-Evsat'ta (7202) rivayet ettiler.

 

 

 

9649 (3)- Bera b. Azib'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Birine meniha olarak gümüş veya süt veren ya da yolunu kaybedene yol gösteren kişi köle, azad etmiş gibi sevap kazanır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

9650 (4)- Bera b. Azib'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim birine meniha olarak gümüş verirse veya yolunu kaybedene yol gösterirse ya da birine süt içirirse, köle azad etmiş gibi sevap kazanır. Kim on defa: ''La ilahe illallahu vahdehu la şerike leh lehu'l-mülkü ve lehu'l-hamdu ve ala kulli şey'in kadir'' derse, bir köle azad etmiş gibi sevap kazanır. '' Namaz için kalktığımız zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip boynumuzu veya göğsümüzü sıvazlar ve: ''Girintili çıkmtıli durmaymız, sonra kalbieriniz de karmakarışık olur'' buyururdu. Yine: ''Allah ve melekleri, ilk safta -veya ilk saflarda- olanlara salat eder'' buyururdu.

 

[-Sahih-]

 

Heysemi (16822) der ki: "Ravileri Sahih'in ravileridir."

14324 (4)'te geçti.

 

 

 

9651 (5)- Bera b. Azib'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah ve melekleri ilk saf ta -veya ilk saflarda- olanlara salat eder. Kur'an'ı seslerinizle güzelleştiriniz. Meniha olarak birine süt veya gümüş (para) vermek ya da yolunu kaybetmiş birine yol göstermek, bir köle azad etmek gibidir'' buyururdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9652 (6)- Bera b. Azib der ki: Bir bedevi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: "Ey Allah'ın Resulü! Bana, beni cennete sokacak bir amel öğret" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her ne kadar sözlerin kısa ise de sorduğunun kapsamı oldukça geniştir. O halde sen canlı olan köleyi azad et ve rakabeyi (köleyi kölelikten) kurtar'' buyurdu. Bedevi: "Ey Allah'ın Resulü! Bu ikisi aynı şeyler değil midir?" diye sorunca ise Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle cevap verdi: "Hayır, canlı olanı azad etmek, senin bir köleyi tek başına hürriyetine kavuşturmandır. Köleyi kurtarmak ise, onun bedelinin ödenmesinde (mükatebesinde birinin borcuna) yardımcı olmandır. Cennete sokacak amellerden diğeri) zalim olan akrabam iyi yola çekmendir. Eğer buna gücün yetmezse aç olanı doyur, susuz olana su ver, iyiliği emret ve kötülükten sakındır. Eğer bunlara gücün yetmezse, dilini hayırdan başka şeyden alıkoy.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (2/217) ve Darekutni (2/135) rivayet ettiler.

 

 

 

1- Abdullah b. Mes'ud

 

9653- Abdullah b. Mes'üd'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hangi sadakanın daha faziletli olduğunu biliyor musunuz?'' diye sorunca, sahabe: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" karşılığını verdiler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Meniha olarak verilendir. Kişinin kardeşine meniha olarak para veya binmesi için bir hayvan bağışlaması, koyun veya keçi sütü bağışlamasıdır'' buyurdu.''

 

[Zayıf]

 

Heysemi (3/133) Ahmed'in ravilerinin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

SONRAKİ