MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

39- Sadaka Verirken Kocayı" Akrabayı Başkasına Tercih Etmek ve Sadakayı Hak Edenlerin Mertebeleri, Kişinin Ailesine isteyerek Yaptığı Harcama Sadakadır

 

1- Abdullah b. Mes'ud'un Hanımı Zeyneb ve Raita

 

9654 (1) Abdullah'ın hanımı Zeyneb bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınlara: ''Takılarınızdan olsa dahi sadaka verin'' buyurdu. Kocam Abdullah'ın da maddi durumu iyi değildi. Kendisine: "Sadakamı sana ve erkek kardeşimin yetim çocuklarına versem olur mu?" diye sorduğumda Abdullah: "Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sor" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü'nün yanına geldim. Kapısında Ensar'dan Zeyneb adında bir kadın vardı ve o da benim soracağım şeyi sormak için gelmişti. İçerden Bilal çıkınca ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gidip bizim için bunu sor; ancak kim olduğumuzu söyleme" dedik. Bilal gidip bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e söyleyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Soranlar kim?'' diye sordu. Bilal: "Zeyneb" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hangi Zeyneb?'' diye sorunca, Bilal: "Abdullah b. Mes'ud'un hanımı Zeyneb ile Ensarlı olan Zeyneb" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet, verebilirler! Bunun da sadaka verme ve yakınını gözetme bakımından iki mükafatı olur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Farklı kanallarla Buhari, zekat 3/328 (1466), Müslim 2/694 (1000), Nesai 5/92 (2583) ve İbn Mace 2/587 (1834) rivayet ettiler.

 

 

 

9655 (2)- Bu hadis, başka bir kanalla Abdullah'ın hanımı Zeyneb şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sadaka vermemizi emredip: ''Ey kadınlar topluluğu! Sadaka veriniz ... '' şeklinde rivayet edilmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9656 (3)- Bu hadis, başka bir kanalla Abdullah'ın hanımı Zeyneb şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sadaka vermemizi emredip: ''Ey kadınlar topluluğu! Sadaka veriniz ... '' ifadesiyle rivayet edilmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9657 (4)- Abdullah'ın hanımı Zeyneb der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize hitab edip: "Ey kadınlar topluluğu! Takılarınızdan olsa dahi sadaka verin. Çünkü kıyamet günü cehennemliklerin çoğu sizsiniz'' buyurdu. Kocam Abdullah'ın da maddi durumu iyi değildi. Kendisine: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir sor: Sadakamı kocama ve yanımdaki yetimlere versem olur mu?" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in heybetinden dolayı ben gidip sormaya çekinmiştim. Abdullah: "Bunu sen gidip sor" deyince, Bilal'in yanına gittim ve Ensar'dan Zeyneb adında bir kadının da orada olduğunu gördüm. İkimiz de aynı şey için gelmiştik. İçerden Bilal çıkınca ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir sor: "Sadakamızı kocamıza ve yanımızdaki yetimlere versek olur mu" dedik. Bilal içeri girip: "Kapıda Zeyneb bekliyor'! dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hangi Zeyneb ?'' diye sorunca, Bilal: "Abdullah b. Mes'ud'un hanımı Zeyneb ile Ensarlı olan Zeyneb. Kocalarına ve yanlarındaki yetimlere sadaka vermenin hükmünü soruyorlar" dedi. Sonra Bilal yanımıza çıkıp: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlara, yakınını gözetme ve sadaka verme bakımından iki mükafatı olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, zekat 3/328 (1466), Müslim 2/694 (1000), Nesa.! 5/92 (2583) ve İbn Mace 2/587 (1834) rivayet ettiler.

 

 

 

9658 (5)- Ubeydullah b. Abdillah b. Utbe, Abdullah'ın hanım! Raita'dan bildiriyor: Raita çalışır el emeğiyle kazandığından da sadaka verirdi. Bir gün (kocası) Abdullah'a: "Sen ve oğlun, beni işimden alıkoydunuz. Sizin için harcadığım için sadaka veremiyorum" deyince, Abdullah: "Eğer bundan dolayı senin ecrin olmuyorsa, bunu yapmanı istemem" dedi ve bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sordular. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlara harcadıkların senin için sadakadır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

9659 (6)- Ubeydullah b. Abdillah b. Utbe, Abdullah (b. Mes'üd)'un çocuğunun anası Raita'dan bildiriyor: Raita çalışır el emeğiyle kazandığından Abdullah ve çocuğu için harcardı. Raita der ki: Abdullah'a: "Sen ve oğlun, beni sadaka vermekten alıkoydunuz. Sizin için harcadığım için sadaka veremiyorum" deyince, Abdullah: "Eğer bundan dolayı senin sevabın olmuyorsa, bunu yapmanı istemem" dedi. Raita, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben el emeğimle bir şeyler üretip satıyorum. Kocamın ve çocuğumun da bundan başka geliri yoktur. Bu sebeple (kazandığımı onlara harcadığımdan) sadaka veremiyorum. Onlara yaptığım harcamadan dolayı sevab alır mıyım?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onlar için harca. Onlara yaptığın harcamadan dolayı sana sevab vardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

2- Ebu Hureyre

 

9660- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre bir sabah Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'deki kadınların yanına gidip yanlarında durdu ve şöyle buyurdu: "Ey kadınlar topluluğu! Akıllı ve dirayetli erkekleri, siz akıl ve dini noksan kadınlardan daha çabuk yoldan çıkaranı görmedim. Kıyamet günü cehennemliklerin çoğunun da sizin olduğunuzu gördüm. Gücünüz nisbetinde Allah'a yaklaşınız.'' Kadınlar arasında Abdulah b. Mes'ud'un hanımı, Abdullah'a gidip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den duyduklarını ona anlattı. Sonra kendisine ait bir takıyı aldı. Abdullah: "Bu takıyı nereye götürüyorsun?" diye sorunca: "Bununla Allah'a ve Resulü'ne yaklaşacağım. Belki böylece Allah beni cehennemliklerden yapmaz" dedi. Abdullah: "Yazık sana! Bunu bana ve çocuğuma tasadduk et. Benim ona ihtiyacım var" deyince, hanımı: ''Hayır Vallahi, bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürmeden olmaz" dedi ve gidip Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girmek için izin istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Zeyneb, girmek için izin istiyor, ey Allah'ın Resulü'' denilince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hangi Zeyneb?'' diye sordu. "Abdullah b. Mes'ud'un hanımı" cevabı verilince: ''Girmesi için izin verin'' buyurdu ve Zeyneb girip şöyle dedi: "Ey Allah'ın Resulü! Senin söylediklerini duyduktan sonra eve dönüp bunları İbn Mes'üd'a anlattım ve Allah'a ve sana yaklaşmak için ve Allah'ın beni cehennemliklerden yapmamasını umarak bir takı alıp onu tasadduk etmek istedim. İbn Mes'üd bana: ''Bunu bana ve çocuğuma ver. Benim buna ihtiyacım var'' dedi. Ben de: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den izin almadan vermem'' dedim." Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Onu Abdullahla ve çocuklarına tasadduk et. Onların buna Ihtiyacı var'' buyurdu. Zeyneb: "Ey Allah'ın Resulü! Senin: ''Akıllı ve dirayetli erkekler'i siz akıl ve dini noksan kadınlardan daha çabuk yoldan çıkaranı görmedim'' dediğini duydum. Ey Allah'ın Resulü! Dinimizin ve aklımızın noksanlığı nedir?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dininizin noksanlığından kastım, hayız olmanızdır. Hayızlı kadın, bu müddet zarfında namaz kılamaz ve oruç tutamaz. Dininizin noksanlığından kasıt budur. Aklınızın noksanlığından kasdım Ise kadının şahitliğinin yarım şahitlik olmasıdır'' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, iman 6/86 (79), Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9226) ve İbn Huzeyme (2461) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ