MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

31- Sadaka Verenin, Verdiği Sadakayı Satın Almasının Yasaklanması; Sadaka Verenin, Verdiği Sadaka Miras Yoluyla Kendisine Düşünce Onu Alması

 

1- Hz. Ömer, İbn Ömer ve İbn Amr

 

9529 (1) Zeyd b. Eslem'in, babasından bildirdiğine göre Hz. Ömer, Allah yolunda kullanılmak üzere bir at verdi ve bu atı veya yavrularından birinin satışa arzedildiğini görüp satın almak istedi. Bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu bırak, kıyamet günü sevabını tam eksiksiz alırsın'' buyurdu. Bir defasında ise Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in böyle yapmasını yasakladığını ve: ''Onu satın alıp verdiğin sadakadan geri dönme'' buyurduğunu söyledi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (2636, 2970) ve Müslim (1620) rivayet ettiler.

 

 

 

9530 (2)- Zeyd b. Eslem'in, babasından bildirdiğine göre Hz. Ömer, Allah yolunda kullanılmak üzere bir at verdiği bir atın çarşıda satıldığını görünce satın almak istedi ve bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Verdiğin sadakadan dönme'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9531 (3)- Ömer b. el-Hattab der ki: Atımı Allah yolunda binip kullanması için bir adama sadaka olarak vermiştim. Ancak adam atın bakımını iyi yapamadığı için ucuza satar düşüncesiyle atı ondan satın almak istedim. Konuyu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorduğumda: ''Bir dirheme verecek olsa dahi onu satın alma! Zira verdiği sadakayı geri almak isteyen kişi kustuğuna geri dönen köpek gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (1/282), Buhari (1490, 2623, 3003) ve Müslim (1620) rivayet ettiler.

 

 

 

9532 (4)- Ömer b. EI-Hattab'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Verdiği sadakayı geri almak isteyen kişi, kustuğuna geri dönen gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

9533 (5)- Salim'in, babasından bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab, Allah yolunda kullanılmak üzere bir at bağışladı. Ancak sonradan o atın satışa çıkarıldığını görünce kendisi satın almak istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip danışınca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Verdiğin sadakadan dönme! '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1489) ve Nesai (5/109) rivayet ettiler.

 

 

 

9534 (6)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab, Allah yolunda kullanılmak üzere bir at bağışladı. Ancak sonradan o atın satışa çıkarıldığını görünce kendisi satın almak istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip danışınca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Verdiğin sadakadan dönme’’ buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9535 (7)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab, Allah yolunda kullanılmak üzere Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir at verdi. Hz. Ömer'e, atı alan adamın onu satışa çıkardığı söylenince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip atı satın almak istediğini söyledi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu satın alma ve verdiğin sadakadan geri dönme '' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9536 (8)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab, bir atı Allah yolunda kullanılmak üzere bağışlayınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu arı bir adama verdi. Hz. Ömer gelip: "Bağışladığım atı satın almak istiyorum" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu satın alma ve verdiği,; sadakadan geri dönme '' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9537 (9)- Ebu Ufeyr Arif b. Seri'nin bildirdiğine göre bir adam, Amr b. el-As'a: "Evimde bir ye tim vardı, ona bir cariyeyi sadaka olarak verdim. Sonra bu yetim vefat etti ve varisi benim" dedi. Abdullah b. Amr şöyle cevap verdi: Sana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğim bir hadisi bildireceğim: Ömer b. el-Hattab bir atı Allah yolunda kullanılmak üzere bağışladıktan sonra, adamın bu atı satışa sunduğunu gördü. Hz. Ömer atı satın almak istedi ve bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) atı satın almasını yasakladı ve: "Sadaka verdiğin zaman artık ona dönme'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (6830) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup ravilerden Rişdin b. Sa'd zayıftır. Güvenilir kabul edenler de olmuştur."

 

 

 

2- Zübeyr b. el-Avvam

 

9538- Zübeyr b. el-Avvam'ın bildirdiğine göre bir adam Allah yolunda Gamra veya Gamra adında bir at bağışladı ve bu atın veya yavrusunun satışa çıkarıldığını gördü. Adamın bu tayı satın alması yasaklandı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/37-38) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ