MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

DEVAM: 29- İsteyene iyilik Etmek, At Üzerinde Gelse Bile Dilenci Hakkında Hüsnü Zan Beslemek, Sadakayı Sayarak Vermenin Verilmesi ve Kocasının Malından Sadaka Veren Kadının Sevabı

 

2- Ümmü Buceyd

 

9493 (1) İbn Buceyd'ın, ninesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanmış bir koyun paçası verecek olsanız dahi sizden bir şey isteyeni boş çevirmeyin '' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, zekat 2/130 (1667), Tirmizi, zekat 3/44 (665 "hasen sahih"), Nesai 5/81 (2565), Malik (2/923) ve İbn Hibban (211/825) rivayet ettiler.

 

 

 

9494 (2)- İbn Buceyd'in, ninesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanmış bir koyun paçası verecek olsanız dahi sizden bir şey isteyeni boş çevirmeyin '' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9495 (3)- Ümmü Buceyd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Vallahi, dilenci gelip kapımda durunca, evimde ona verecek bir şey bulamadığım için utamyorum" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onun eline yanmış bir koyun paçası da olsa ver'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 2/126 (1667), Tirmizi 3/43 (665 "hasen sahih"), Nesai 5/86 (2574), İbn Ebi Şeybe (3/113), İbn Huzeyme 4/111 (2473) ve Hakim (1/417 "sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

9496 (4)- Abdurrahman b. Buceyd, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat edenlerden oduğunu söylenen Ümmü Buceyd'den aynı manada bir rivayette bulunmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9497 (5)- Abdurrahman b. Buceyd bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat edenlerden biri olan ninem Ümmü Buceyd, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Bazen bir miskin gelip kapımda duruyor, ancak ona verebileceğim bir şeyim de bulunmuyor" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: ''Yanmış bir koyun paçasından başka verebileceğin bir şey yoksa onu eline ver'' dedi.

 

[-Sahih-]

 

26982 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

9498 (6)- Abdurrahman b. Buceyd'in bildirdiğine göre ninesi Ümmü Buceyd şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Amr b. A vf oğullarındayken yanımıza gelirdi ve ben ona bir kapta kavut hazırlar, geldiğinde ona içirirdim. Bir defasında: "Ey Allah'ın Resulü! Bazen yanıma dilenci geliyor, yanımda olandan ona vermiyorum" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanmış bir koyun paçası bile olsa dilencinin eline bir şey ver'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

9499 (7)- Ümmü Buceyd'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yanmış bir koyun paçası verecek olsamz dahi sizden bir şey Isteyeni boş çevirmeyin '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

9500 (8)- Ümmü Buceyd'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yanmış bir (koyun) tırnağı verecek olsamz dahi sizden bir şey Isteyeni boş çevirmeyin '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

3- Amr b. Muaz'ın Ninesi Havva

 

9501 (1) Amr b. Muaz el-Eşheli'nin, ninesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Mu'min kadınlar! Komşu kadın komşu kadından gelen yanmış bir koyun paçasını bile küçük görmesin" buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

9502 (2)- Amr b. Muaz el-Ensari'nin bildirdiğine göre bir dilenci kapılarında durunca ninesi Havva: "Ona hurma yedirin" dedi. Ev halkı: "Yanımızda hurma yoktur" karşılığını verince Havva: "Ona kavut içirin" dedi. Ev halkı: "Hayret doğrusu! Yanımızda olmayan şeyi nasıl adama yedirebiliriz!" deyince, Havva şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Yanmış bir (koyun) paçası verecek olsanız dahi sizden bir şey isteyeni boş çevirmeyin'' buyurduğunu işittim."

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ