MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

DEVAM: 3- Zekatı Verilmesi Gereken Mallar, Bunların Nisabı, Evkas'ın (iki nisab arasındaki küsüratın), Kölelerin, Atların ve Eşeklerin Zekatı

 

2- Muaviye b. Hayde

 

9097 (1) Behz b. Hakim der ki: Babamın, dedemden naklen bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Merada otlatılan develerden her kırk tanesi için zekat olarak üç yaşına girmiş bir dişi deve alınır. Sayım işinde küçük büyük ayrımı yapılmaz. Allah'tan sevabını bekleyerek bu miktarı veren kişi karşılığını Allah'tan alacaktır. Ancak vermek istemeyen kişiden de hem vermesi gerekeni, hem de ceza olarak sahip olduğu develerin yarısını Allah'ın farz kıldığı bir hak olarak zorla da olsa alırım. Muhammed ailesi için de kendileri için bunlardan bir şeyalmak helal değildir. ''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, zekM (1/363), Nesai:, zekat (5/15-16), Dariml: (1/396), Hakim (1/398) ve Beyhaki (4/105) rivayet ettiler.

 

 

 

9098 (2)- Behz b. Hakim'in, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Merada otlatılan develerden her kırk tanesi için zekat olarak üç yaşına girmiş bir dişi deve alınır. Sayım işinde küçük büyük ayrımı yapılmaz. Allah'tan sevabını bekleyerek bu miktarı veren kişi karşılığını Allah'tan alacaktır. Ancak vermek istemeyen kişiden de hem vermesi gerekeni, hem de ceza olarak sahip olduğu malın -bir defasında da ''devenin'' dedi- yarısını Allah'ın farz kıldığı bir hak olarak zorla da olsa alırım. Muhammed ailesi için de kendileri için bunlardan bir şeyalmak helal değildir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9099 (3)- Behz b. Hakim'in, babası kanalıyla dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Merada otlatılan develerden her kırk tanesi için zekat olarak üç yaşına girmiş bir dişi deve alınır. Sayım işinde küçük büyük ayrımı yapılmaz. Allah'tan sevabını bekleyerek bu miktarı veren kişi karşılığını Allah'tan alacaktır. Ancak vermek istemeyen kişiden de hem vermesi gerekeni, hem de ceza olarak sahip olduğu develerin yarısını Allah'ın farz kıldığı bir hak olarak zorla da olsa alırım. Muhammed ailesi için de kendileri için bunlardan bir şey almak helal değildir.

 

[-Sahih-]

 

 

3- Ebu Zer

 

9100 (1) Ebu Zer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Develerin zekatı vardır, koyunların zekatı vardır, sığırların zekatı vardır ve giysinin zekatı vardır'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Darekutni (2/100) rivayet etti.

Heysemi (3/63) ravilerden adı verilmeyen bir kişinin olduğunu söyledi.

 

 

SONRAKİ