MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

DEVAM: 3- Zekatı Verilmesi Gereken Mallar, Bunların Nisabı, Evkas'ın (iki nisab arasındaki küsüratın), Kölelerin, Atların ve Eşeklerin Zekatı

 

4- Muaz b. Cebel

 

9101 (1) Muaz b. Cebel der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana sığırların zekatıyla ilgili olarak bana evkas (iki nisab arasındaki küsur) konusunda bir şey emretmedi.,,

 

[-Sahih-]

 

Heysemi (4389) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ricali Sahih ricalidir.

Derim ki: Ancak bu mürseldir; çünkü Tavus, Muaz'dan rivayet etmiştir. Halbuki Tavus hadis dinlememiştir."

 

 

 

9102 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9103 (3)- Muaz b. Cebel'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisini Yemen'e gönderdiğinde Müslümanlardan zekat olarak otuz sığır için iki yaşına girmiş bir erkek veya dişi sığır, kırk sığır için ise üç yaşına girmiş bir dişi sığır almasını emretti. Zimmilerden cizye olarak da her bir ergen için bir dinar veya bunun değerinde Yemen yapımı giysi almasını emretti.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1578), Tirmizi (623), İbn Mace (1803), Nesai (5/25), İbn Huzeyme (2268) ve İbn Hibban (4886) rivayet ettiler.

 

 

 

9104 (4)- Muaz b. Cebel der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gitmeden sığırların küsuratından bir şey almam. çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda bana bir şeyemretmedi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

9105 (5)- Muaz der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda bana bir şeyemretmedi." Süfyan: "Evkas, otuzdan az olandır" demiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9106 (6)- Muaz b. Cebel der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sığırların evkası konusunda bana bir şey söylemedi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

9107 (7)- Muaz b. Cebel der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni Yemen'e gönderdi ve Zimmilerden cizye olarak da her bir ergen için bir dinar veya bunun değerinde Yemen yapımı giysi almamı, kırk sığır için üç yaşına girmiş bir dişi sığır, otuz sığır için iki yaşına girmiş bir erkek sığır, yağmurla sulanan arazilerin ürünlerinden onda bir, kovayla sulanan arazinin ürününden ise yirmide bir zekat almamı emretti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (576, 3038) ve Nesai (5/42, 26) rivayet ettiler.

 

 

 

9108 (8)- Muaz b. Cebel der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni Yemen'e zekat mallarını toplamam için gönderdiğinde, zekat olarak otuz sığır için iki yaşına girmiş bir erkek sığır, kırk sığır için ise üç yaşına girmiş -Harun: Tebl; henüz tüm dişleri çıkmamış küçük hayvandır" demiştir bir dişi sığır almamı emretti. Bana -Harun: "Kırk ile elli arasında, altmış ile yetmiş arasında ve seksen ile doksan arasında" demiştir- üç yaşına girmiş bir dişi sığır almamı teklif ettiler, ama ben kabul etmedim ve: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sormadan almam'' dedim. Gelip durumu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e söylediğimde her otuz sığır için iki yaşına girmiş bir sığır, her kırk sığır için ise üç yaşına girmiş bir dişi sığır, her altmış sığırdan iki yaşına girmiş iki sığır, yetmiş sığırdan üç yaşına girmiş bir sığırla iki yaşına girmiş bir sığır, seksen sığırdan üç yaşına girmiş iki sığır, doksan sığırdan iki yaşına girmiş üç sığır, yüz sığırdan üç yaşına girmiş bir sığırla iki yaşına girmiş iki sığır, yüz on sığırdan üç yaşına girmiş iki sığır ve iki yaşına girmiş bir sığır, yüz yirmi sığırdan üç yaşına girmiş üç sığır veya iki yaşına girmiş dört sığır almamı emretti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunlar arasındaki sayılardan (küsurdan) bir şeyalmamamı emretti. Harun der ki:

"Bunlar arasındaki sayılar üç yaşına girmiş bir sığır veya iki yaşına girmiş bir sığır alacak nisaba ulaşmışsa bunlardan da zekat alınabilir. Harun, evkas'tan zekat alınmayacağını söylemiştir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (20/249) rivayet etti.

 

 

 

9109 (9)- Muaz b. Cebel der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni, her otuz sığırdan iki yaşına girmiş -veya henüz dişlerini tamamlamamış- bir dişi veya erkek sığır, her kırk sığırdan üç yaşına girmiş bir sığır ve Zımmilerden (gayri müslim tebadan) cizye olarak da her bir ergen için bir dinar veya bunun değerinde Yemen yapımı giysi almam için Yemen'e gönderdi."

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ