MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

DEVAM: 3- Zekatı Verilmesi Gereken Mallar, Bunların Nisabı, Evkas'ın (iki nisab arasındaki küsüratın), Kölelerin, Atların ve Eşeklerin Zekatı

 

Kaza’a (r.a.)

 

9090 (1) Kaza'a anlatıyor: Durumu kötü olan Ebu Said'in yanına gittim. İnsanlar yanından dağılıp gidince kendisine: "Ben sana onların sorduğunu sormayacağım. Sana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazını soracağım" dedim. "Onda senin için bir hayır yoktur" dedi. Ona bir daha aynı şeyi tekrar edince, Ebu Said: "Öğle namazı için kamet getirildiğinde kişi Baki'ye gidip ihtiyacını giderir, ailesine dönüp abdest alarak Mescid'e gelir ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halen birinci rekatta olurdu" dedi. Ona zekatı sorduğumda şöyle dedi, ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırıp dayandırmadığını bilmiyorum:

 

"İki yüz dirhemde beş dirhem, kırk koyundan yüz yirmi koyuna kadar bir koyun, eğer bir tane daha artarsa iki yüze ulaşıncaya kadar iki koyun, bir tane geçerse üç yüze yetişene kadar üç koyun, onu da geçerse artık her yüz koyunda bir koyun verilir. Develerde ise beş devede bir, on devede iki, on beş devede üç ve yirmi devede dört koyun verilir. Yirmi beş devede bir yaşını bitirip iki yaşına basmış bir dişi deve verilir. Yirmi beşten otuz beşe ulaşana kadar bir yaşını bitirip iki yaşına basmış bir dişi deve, otuz beşten bir tane fazla olunca, kırk beşe yetişene kadar iki yaşını bitirip üç yaşına basmış bir dişi deve verilir. Kırk beşten bir tane fazla olunca altmışa ulaşana kadar üç yaşını bitirip dört yaşına basmış bir dişi deve, altmıştan bir tane fazla olunca yetmiş beşe yetişene kadar dört yaşını bitirip beş yaşına basmış bir dişi deve verilir. Yetmiş beşten bir tane fazla olunca doksana ulaşana kadar iki yaşını bitirip üç yaşına basmış iki dişi deve, doksandan bir tane fazla olunca yüz yirmiye yetişene kadar üç yaşını bitirip dört yaşına basmış iki dişi deve verilir. Eğer develer bundan da fazla ise, her elli de üç yaşını bitirip dört yaşına basmış bir dişi deve ve her kırkta iki yaşını bitirip üç yaşına basmış bir dişi deve verilir."

 

Sonra kendisine yolculukta iken orucu sorduğumda şu karşılığı verdi: Biz oruçlu iken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Mekke'ye gitmek üzere yola çıktık. Bir yerde konakladık ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Düşmana yaklaştınız. Orucunuzu yerseniz onlara karşı daha güçlü olursunuz'' buyurdu. Bu bir ruhsattı. Bunun üzerine bazımız orucunu bozarken, bazımız bozmadı. Sonra başka bir yerde konakladık ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sabahleyin düşmana yetişeceksiniz, artık oruç tutmamak size güç kazandırırı orucunuzu bozun'' buyurdu. Artık oruç bozmak farz olmuştu, bu sebeple iftar ettik. Ondan sonra da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte seferde iken oruç tuttuğumuza tanık oldum.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim, siyam (2/789), Ebu Davud 2/316 (2406) ve İbn Ebi Şeybe, cihad 12/330 (12972) rivayet ettiler.

 

 

 

9091 (12)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beş vesaktan az olan mahsülde zekat olmaz. Bir vesak ise altmış tam dolu saldır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1559), İbn Mace (1832) ve İbn Huzeyme (2310) rivayet ettiler.

 

 

 

9092 (13)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Beş ukiyyeden az olan gümüşün zekatı olmaz. Beşten az olan develerin de zekatı olmaz. Beş vesaktan az hurmada da zekat olmaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (5/36-37) rivayet etti.

 

 

 

9093 (14)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Beş vesaktan az hurmada zekat olmaz Beş ukiyyeden az olan gümüşün de zekatı olmaz. Beşten az olan develerin de zekatı olmaz" buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9094 (15)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beş vesaktan az mahsulde zekat olmaz'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (4008) rivayet etti.

 

 

 

9095 (16)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beş vesaktan az hurmada ve tahılda zekat olmaz'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9096 (17)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir vesak altmış Sa' dır" buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, zekat 2/94 (1560), İbn Mace, zekat 1/86 (1832), Darimi 1/469 (1633) ve Beyhaki (4/121) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ