MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

3- Zekatı Verilmesi Gereken Mallar, Bunların Nisabı, Evkas'ın (iki nisab arasındaki küsüratın), Kölelerin, Atların ve Eşeklerin Zekatı

 

1- Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

9080 (1) Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beş ukiyyeden (200 dirhemden) az olan gümüşte zekat olmaz. Beşten az olan develerin de zekatı olmaz. Aynı şekilde beş vesaktan (300 saldan) az olan mahsülde de zekat olmaz'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, zekat (2/133), Müslim, zekat 2/673 (979) ve Tirmizi 3/13 (627 "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

9081 (2)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beşten az olan develerin zekatı olmaz. Beş ukiyyeden az olan gümüşte de zekat olmaz. Aynı şekilde beş vesaktan az olan mahsülde de zekat yoktur'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9082 (3)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beşten az olan develerin zekatı olmaz. Beş vesaktan az olan mahsülde de zekat olmaz. Aynı şekilde beş ukiyyeden az olan gümüşte de zekat olmaz'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9083 (4)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beş vesaktan az olan tahılda ve hurmada zekat olmaz. Beş ukiyyeden az olan gümüşte de zekat olmaz. Aynı zamanda beşten az olan develerin de zekatı olmaz'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (979), Nesai (5/40) ve İbn Hibban (3277) rivayet ettiler.

 

 

 

9084 (5)- Yukarıdaki hadis, Yahya b. Adem rivayetinde "ürün" lafzıyla, Abdurrezzak ta ise "hurma" lafzıyla gelmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9085 (6)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beş vesaktan az olan ürünün, beş ukiyyeden az olan gümüşün ve beşten az olan develerin de zekatl olmaz'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (2/35) rivayet etti.

 

 

 

9086 (7)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9087 (8)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beş vesaka ulaşmayan tahılda ve hurmada zekat olmaz. Beşten az olan develerin de zekatı olmaz. Aynı zamanda beş ukiyyeden az olan gümüşte de zekat olmaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

9088 (9)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beşten az olan develerin zekatı olmaz. Beş ukiyyeden az olan gümüşte de zekat olmaz. Aynı şekilde beş vesaktan az olan mahsülde de zekat olmaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

9089 (10)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beşten az olan develerin zekatı olmaz. Beş vesaktan az olan mahsülde ve beş ukiyyeden az olan gümüşte de zekat olmaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ