MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 50- Müslümanların Kabir Azabı ve Bu Azabın çoğunun idrardan Dolayı Olması

 

8. Halid b. Urfuta ve Süleyman b. Surad

 

8963 (1) Abdullah b. Yesar der ki: Süleyman b. Surad ve Halid b. Urfuta'nın yamnda oturuyordum. Bir adamın karnındaki bir hastalıktan dolayı öldüğünü söylediler ve sanki cenazesinde bulunmak istediler. Biri diğerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Karnındaki hastalığından dolayı ölen kişi, kabir azabı çekmeyecektir'' buyunnadı mı?" deyince, öbürü: "Evet" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

8964 (2)- Abdullah b. Yesar der ki: Süleyman b. Surad ve Halid b. Urfuta birlikte oturmaktaydı. Bir adamın karın hastalığından dolayı öldüğünü söylediler ve biri diğerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Karnındaki hastalığından dolayı ölen kişi, kabir azabı çekmeyecektir'' dediğini duymadın mı?" -veya- "buyurduğu haberi sana ulaşmadı mı?" deyince, öbürü: "Evet" dedi.

 

[Sahih]

 

13138 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

8965 (3)- Abdullah b. Yesar der ki: Süleyman b. Surad ve Halid b. Urfuta birlikte oturmaktaydı. Bir adamın karın hastalığından dolayı öldüğünü söylediler ve biri diğerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Karnındaki hastalığından dolayı ölen kişi kabir azabı çekmeyecektir'' dediğini duymadın mı?" -veya- "buyurduğu haberi sana yetişmedi mi?" deyince, öbürü: "Evet" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

8966 (4)- Ebu İshak anlatıyor: Salih bir adam öldü ve cenazesini defnettik. Geri dönerken Halid b. Urfuta ve Süleyman b. Surad ile karşılaştık. İkisinin de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile sohbeti vardı. Onlar: "Siz bu salih kişi(yi defin konusunda) erken davranmışsınız" dediler. Biz de ölen kişinin karnında (öldürücü ve bulaşıcı bir) hastalık olduğunu ve onun için sıcağın şiddetinden (cesedinin kokmasından) endişelendiğimizi söyledik. Bunun üzerine biri diğer arkadaşına bakıp: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Karnındaki hastalığından dolayı ölen kişi, kabir azabı çekmeyecektir'' dediğini duymadın mı?" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1064, "hasen ğarib") rivayet etti.

 

 

SONRAKİ