MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

51- Kabrin Sıkıştirması

HEPSİNİ OKU

 

1. Cabir b. Abdillah

 

8967 (1) Cabir b. Abdillah el-Ensari der ki: Sa'd b. Muaz vefat ettiği gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte cenazesine gittik. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını kıldıktan sonra kabre konulduğu ve gömüldüğü zaman Allah'ı tesbih etti. Biz de kendisiyle uzun süre tesbih ettik. Sonra tekbir getirdi ve biz de tekbir getirdik. Sonra: "Ey Allah'ın Resulü! Neden tesbih ettin ve sonra tekbir getirdin?" denildiğinde: "Bu salih kulu kabir sıkıştırmıştı. Sonra Allah onu rahatlattı" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de (5346) rivayet etti.

 

 

 

8968 (2)- Cabir b. Abdillah der ki: Sa'd defnedildiği zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte cenazesinde idik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Allah'ı tesbih edince, oradakiler de kendisiyle beraber uzun süre tesbih etti. Sonra tekbir getirince, oradakiler de tekbir getirdi. Sonra: "Ey Allah'ın Resulül Neden tesbih ettin?" dediklerinde: "Bu salih kulu kabir sıkıştırmıştı. Sonra Allah onu rahatlattı" buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

2. Hz. Aişe

 

8969 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kabrin öyle bir sıkıştırması vardır ki eğer ondan kurtulabilen olsaydı Sa'd b. Muaz kurtulurdu'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Taberani (12/232) rivayet etti.

Heysemi (4255) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed, Nafi'den, o da Hz. Aişe'den rivayet etmiştir. Başka bir rivayette ise Nafi ile Aişe arasında kimliği belirtilmemiş bir ravi zikredilmiştir. İki senedin ricali de Sahih ricalidir. "

 

 

 

8970 (2)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kabrin öyle bir sıkıştırması vardır ki, eğer ondan kurtulabilen olsaydı Sa'd b. Muaz kurtulurdu'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

3. Huzeyfe

 

8971 (1) Huzeyfe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir cenazede idik. Mezara yetiştiğimizde Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mezarın kenarına oturdu ve mezara bakmaya başladı. Sonra: ''Bu (kabir), Mu'mini öyle bir sıkar ki kemikleri, birbirine girer. Kafir kimseye de ateş olarak dolar'' buyurdu. Sonra şöyle buyurdu: ''Size Allah'ın en kötü kullarını haber vereyim mi? O, katı kalpli ve kibirli olan bir kimsedir. Size Allah'ın en hayırlı kullarını haber vereyim mi? O, zayıf; kendisine değer verilmeyen, giysisi de eski olan bir kimsedir ki; O, Allah üzerine bir şeye (olacak diye) yemin etse, Allah onu yalancı çıkarmaz.''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Beyhaki, İsbatu azabi'l-kabr'da (115) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ