MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 50- Müslümanların Kabir Azabı ve Bu Azabın çoğunun idrardan Dolayı Olması

 

5. Ebu Hureyre

 

8960 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kabir azabının çoğu idrar(ın üzerine sıçraması) sebebiyledir'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (348) rivayet etti.

1367 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

8961 (1)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir mezarın yanından geçerken durdu ve: "Bana iki hurma dalı verin'' dedi. Birini kabrin baş tarafına, diğerini de ayakların olduğu tarafa sapladı. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Bunun ona faydası olur mu?" denildiğinde: ''Bu dallar yaş olduğu müddetçe onların kabir azabının bir kısmını hafifletir'' dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (3/376) rivayet etti.

Heysemi (4296) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

7. Ebu Umame

 

8962 (1) Ebu Umame der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sıcağın şiddetli olduğu bir günde (mezarlık olan) Bakiu'l-Garkad'dan geçti. Halk arkasında yürüyordu. Onların ayaklarının sesini işitince bu durum ağırına gitti. Kibir duygusuna kapılmasın diye, halk önüne geçene kadar oturup bekledi. Bakiu'l-Garkad'den geçerken iki adamın (yeni) defnedilmiş olduğu iki mezar gördü. Bunun üzerine durup: ''Bu gün buraya kimi defnettiniz?'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Filan ve filanı defnettik" diye cevap verdiler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şimdi onlar mezarlarında azab çekmekte ve sorguya çekilmektedir'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Neden dolayı?" diye sorduğunda: ''Biri idrardan sakınmazdı. Diğeri ise koğuculuk yapardı'' buyurdu. Sonra yaş bir hurma dalı alıp ortadan yararak iki mezarın üzerine koydu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Bunu niçin yaptın?" diye sorunca: ''AzapIarını hafifletir'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Bunlara ne zamana kadar azab edilir?" diye sorunca: ''Bu, Allah'ın bileceği gaybi bir olaydır'' buyurdu. Sonra: ''Kalbinizin bozulması veya daha fazla söze (karamsarlık ve ihtilafa) dalmanız endişesi olmasaydı işittiğimi siz de işitirdiniz'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace (245) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (7869) rivayet ettiler.

Heysemi (1029) der ki: "Ahmed b. Hanbel tarafından nakledilen bu hadisi Kasım'dan rivayet eden Ali b. Yezid (b. Ali] el-Elhani ve hocası zayıftırlar."

 

 

SONRAKİ