MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

50- Müslümanların Kabir Azabı ve Bu Azabın çoğunun idrardan Dolayı Olması

 

1. İbn Abbas

 

8953 (1) İbn Abbas der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki mezarın yanından geçerken: ''Bunlara azab ediliyor. Azab edilmesinin sebebi ise işledikleri büyük günahlar değildir. Bunlardan birisi, idrardan - Veki rivayetinde: "idrarından"- sakınmazdı, diğeri de koğuculuk yapardı" buyurdu. Sonra yaş bir hurma dalı alıp ikiye ayırdı, bir parçasını kabirlerinin birinin üzerine, diğerini de öbürünün üzerine dikti. Sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Neden böyle yaptın?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu dallar kurumadıkça onlardan azabın hafifletileceğini umarım '' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1/278) ve Tirmizi (1/102, 103, 2/74, 75) rivayet ettiler.

1366 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

8954 (2)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine bahçelerinden birine rastladı ve mezarlarında azab gören iki insanın sesini işitti" şeklinde rivayette bulunup hadisi aktardı ve hadisin sonunda: ''Kuruyana kadar ... '' veya ''Kurumadıkça ... '' ibaresini kullandı.

 

1366 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

8955 (1)- Ya'li b. Siyibe anlatıyor: Bir gün Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} ile giderken Allah Resulü {Sallallahu aleyhi ve Sellem} ihtiyaç gidermek istedi. Orada iki küçük hurma ağacı vardı. Onlara emretti ve o iki ağaç yanyana geldi. İhtiyaç giderdikten sonra onlara emretti ve tekrar yerlerine döndüler. Sonra bir deve geldi ve boynunu yere koydu. Sesirıi boğazında döndürdü ve o kadar ağladı ki, göz yaşlarından etrafındaki toprak ıslandı. Allah Resulü {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Bu devenin ne dediğini biliyor musunuz? Sahibinin onu kesmek istediğini söylüyor'' buyurdu. Sonra Allah Resulü {Sallallahu aleyhi ve Sellem} devenin sahibini çağırıp: ''Bu deveyi bana hibe eder misin?'' diye sordu. Adam:

"Ey Allah'ın Resulü! Bundan daha değerli bir malım yoktur" dedi. Bunun üzerine Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: "O halde ona iyi davran'' buyurdu. Adam: "Evet, ben hiçbir şeye ona davrandığım gibi iyi davranmam (artık)" dedi. Allah Resulü {Sallallahu aleyhi ve Sellem} sahibi azap çeken bir mezarın yanından geçerken: ''Buna büyük günahlar dışında işlediği şeylerden dolayı azab edilmektedir'' buyurdu. Sonra yaş bir hurma dalı istedi ve adamın kabrine konuldu. Sonra: ''(Bu dal) yaş olduğu müddetçe azabının hafifletileceğini umarım '' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (22/705) ve İbn Kani (3/221) rivayet ettiler.

Heysemi (14162) der ki: "Hadisi Ahmed Taberani rivayet etmiştir. Ancak Taberani, hadisi "İki kabire rastladı" ifadesiyle vermiştir. Onun isnadı hasendir"

 

 

 

8956 (2)- Ya'la b. Siyabe bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir mezara uğradı ve: ''Bu mezarın sahibi azab çekmektedir. Azab edilmesinin sebebi ise işlediği büyük günahlar değildir'' buyurdu. Sonra yaş bir hurma dalı istedi ve mezarın üzerine koyup: "Bu dal yaş olduğu müddetçe azabının hafifletileceğini umarım'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

3. Ebu Bekre

 

8957 (1) Ebu Bekre anlatıyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elimden tutmuş beraber yürüyorduk. Solunda da bir kişi vardı. Bir de baktık ki önümüzde iki mezar var. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunlara azab ediliyor. Azab edilmesinin sebebi ise işledikleri büyük günahlar değildir. Evet, hanginiz bana yaş bir hurma dalı verecekVbuyurdu. Bunun üzerine ikimiz de hurma dalı vermek için yarıştık ve ben onu geçip hurma dalını verdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu ortadan kırıp her mezara bir parçasını koydu. Sonra da: ''Bunlar yaş oldukları sürece azaplarını kolaylaştırır. Onlara idrar ve gıybetten dolayı azab edilmektedir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Heysemi (13135) der ki: "Bu hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri, Bahr b. Merrar hariç -ki o da güvenilirdir- Sahih ravileridir."

 

 

 

8958 (2)- Ebu Bekre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte yürüyordum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki mezar görünce: "Hanginiz bana yaş bir hurma dalı verecek?'' buyurdu. Bunun üzerine ben ve başka biri dal getirmek için yarıştık. Bir dal getirdiğimizde onu ikiye yardı bir parçasım birinin üzerine, diğerini de öbürünün üzerine koydu. Sonra da: ''Bunlar yaş oldukları sürece azaplarını kolaylaştırır. Onlara gıybet ve idrardan dolayı azab edilmektedir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

4. Hz. Aişe

 

8959 (1) Hz. Aişe anlatıyor: Yahudi bir kadın yanıma girdi ve: "Kabir azabı idrardan dolayıdır" dedi. Ben: "Yalan söyledin" karşılığım verince, kadın: "Hayır (yalan söylemiyorum), biz, ondan dolayı giysileri ve derileri keseriz (ve atarız)" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz için çıkmıştı. Seslerimiz yükselince: ''Bu da nedir?'' buyurdu, ben de kadının söylediklerini anlattım. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadın doğru söyledi'' buyurdu. O günden sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıldığı her namazın arkasından mutlaka: ''Cibrilin, Mikail'in ve İsrafil'in Rabbi Allahım! Beni Cehennem sıcağından ve kabir azabından koru '' diye dua ederdi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (1/122), Nesai (3/72) ve Beyhakl, ed-Da'vatu'l-kebir'de (109) rivayet ettiler. 5355 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ