MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 49- Kabir Korkusu, Kabir Fitnesi, Kabir Sorgusu, Kabir Azabı ve Ondan Allah'a Sığınmak

 

11. Ebu Eyyub el-Ensari

 

8948 (1) Ebu Eyyub bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güneş battıktan sonra dışarı çıktı ve bir ses işitti. Bunun üzerine: ''Yahudiler kabirlerinde azab çekmektedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cenaiz (2/124), Müslim, sifatu'l-cenne 4/2200 (2869) ve Nesai 4/102 (2059) rivayet ettiler.

 

 

 

8949 (2)- Ebu Eyyub el-Ensari der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güneş battıktan sonra dışarı çıktı ve bir ses işitti. Bunun üzerine: ''Yahudiler kabirlerinde azab çekmektedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12. Ümmü Halid

 

8950 (1) Musa b. Ukbe'nin bildirdiğine göre Ümmü Halid binti Halid, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kabir azabından istiaze ettiğini (AlIah'a sığındığını) işitmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 3/241 (1376) rivayet etti.

 

 

 

8951 (2)- Musa b. Ukbe der ki: Ümmü Halid binti Halid: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kabir azabından istiaze ettiğini işittim" dedi. Bunu da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittim diyen (Ümmü Halid'den) başka hiç kimse yoktur.

 

[Sahih]

 

 

 

8952 (1)- Abdullah b. el-Kasım der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in komşusu olan bir kadının bana anlattığına göre o, tan ağardığı zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allahım! Kabir azabından ve kabir fitnesinden (imtihanından) Sana sığınırım'' diye dua ederken işitirmiş. Ebu İsa der ki: "Abdullah'a: Kişi ikisini birleştirerek (kabir azabından ve fitnesinden Sana sığınırım) şeklinde dua etse dediğimde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öyle demedi" dedi.

 

[Sahih]

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadis "Dualar" bölümünde tekrar edecektir.

 

Heysemi (16999) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravileri güvenilirdir."

14532 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ