MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 49- Kabir Korkusu, Kabir Fitnesi, Kabir Sorgusu, Kabir Azabı ve Ondan Allah'a Sığınmak

 

9. Esma binti Ebi Bekr

 

8946 (1) İbnu'l-Münkedir der ki: Esma, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den hadis aktarırdı. Bir defasında şöyle buyurduğunu aktardı: ''İnsan mezarına konulduğu zaman eğer Mu'min ise ameli; namazı ve orucu etrafını kuşatır. Melek namazı tarafından geldiği zaman namaz onu geri geri çevirir. Oruç tarafından geldiği vakit oruç onu geri çevirir. Bunun üzerine ona: ''Otur!'' diye seslenir. O da oturur. Melek ona beni kasdederek: ''Bu adam hakkında ne dersin?'' diye sorar. O da: ''Kim?'' diye sorunca, melek: ''Muhammed'' der. O kişi: ''Onun Allah'ın Resulü olduğuna şehadet ederim'' cevabını verir. Melek ona: ''Nereden biliyorsun? Ona yetiştin mi?'' diye sorunca, o yine: ''Allah'ın Resulü olduğuna şahitlik ederim'' der. Bunun üzerine melek: ''Sen bu şekilde yaşadını bunun üzerine öldün ve bunun üzerine diriltileceksin'' der.

 

Eğer kişi fdcir veya kafir ise melek gelir ve onu geri çevirecek bir engelle karşılaşmaz. Onu oturtup: ''Bu adam hakkında ne dersin?'' diye sorar. O da: ''Hangi adam'' diye sorar. Melek: ''Muhammed'' karşılığını verir. O da: ''Vallahi bilmiyorum, insanların bir şeyler dediğini işittim. Ben de öyle dedim'' diye cevap verir. Melek ona: ''Sen bu şekilde yaşadını bunun üzerine öldün ve bunun üzerine diriltileceksin'' der. Ona mezarında kırbaçlı bir hayvan musallat edilir. Kırbacın ucunda deve hörgücü gibi bir topuz vardır. Allah ona dur diyene kadar ona vurur. O sağır olup duymadığı için (çığlıklarından dolayı) ona merhamet etmez.''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir 24/86 (230), 24/105 (280) rivayet etti.

Heysemi (4268) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ayrıca Taberani de el-Mu'cemu'l-kebir'de bunun bir kısmını rivayet etmiştir. İmam Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

10. Ümmü Mübeşşir

 

8947 (1) Ümmü Mübeşşir der ki: Ben, Neccar oğullarının, içinde Cahiliye döneminden mezarlıkları olan bir bahçesinde iken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdi. Onların azab çektiğini işitti ve: ''Kabir azabından Allah'a sığının'' diyerek geri çıktı. Bunun üzerine kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Onlar kabiderinde azab çeker mi?" dediğimde: ''Evet, öyle bir azab ki onları (n çığlık seslerini) yer hayvanları işitir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (3125) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (25/268) rivayet ettiler.

Heysemi (3/56) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

SONRAKİ