MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 49- Kabir Korkusu, Kabir Fitnesi, Kabir Sorgusu, Kabir Azabı ve Ondan Allah'a Sığınmak

 

Enes b. Malik

 

8921 (4) Enes der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Medine'de Neccar oğullarına ait bir bahçeye girdi ve mezarın birinden bir ses duydu. Bunun üzerine: ''Bu ne zaman defnedildi ?'' diye sordu. "Cahiliye döneminde öldü" dediklerinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle olduğuna sevindi ve: "Şayet birbirinizi artık (toprağa) gömmezsiniz diye endişe etmesem, kabir azabı seslerini duymanız için Allah'a dua ederdim'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim, cennet 4/2200 (2868), Nesai, cenaiz 4/102 (2058) ve İbn Hibban, Mevarid 199 (785) rivayet ettiler.

 

 

 

8922 (5)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Neccar oğullarının bir harabesine ihtiyaç giderecekmiş gibi girdi ve korkmuş bir şekilde geri çıkıp: "Şayet birbirinizi artık defnetmezsiniz diye endişe etmese bu kabir azabı seslerini bana duyurduğu gibi size de duyurması için Allah'a dua ederdim'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Humeydi (1187) ve Ebu Ya'la (3693) rivayet ettiler.

 

 

 

8923 (6)- Enes der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Neccar oğullarına ait bir bahçenin yanından geçerken mezarın birinden bir ses duydu ve: ''Bu mezarın sahibi ne zaman öldü?'' diye sordu. Ashab: "Cahiliye döneminde öldü" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şayet birbirinizi artık defnetmezsiniz diye endişe etmeseydimı kabir azabı seslerini size de duyurması için Allah'a dua ederdim'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8924 (7)- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) boz bir katır üzerinde, Neccar oğullarına ait bir bahçenin içindeki bir mezara varınca katır geri döndü (ürktü). Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şayet birbirinizi artık defnetmezsiniz diye çekinmesemı kabir azabı seslerini size de duyurması için Allah'a dua ederdim'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8925 (8)- Enes der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Talha'nın hurma bahçesinde bir takım ihtiyaçlarını giderip dolaşırken Bilal de ona saygıdan dolayı yanında yürümek yerine ardı sıra geliyordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir mezarın yanından geçerken Bilal kendisine yetişinceye kadar bekledi. Yetiştiğinde ona: ''Hey gidi Bilal! Benim duyduğumu sen de duyuyor musun?'' diye sorunca, Bilal: "Bir şey duymuyorum" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mezarın sahibi azap çekiyor" buyurdu. Mezarın kime ait olduğunu soruşturduklarında Yahudi birine ait olduğunu öğrendiler.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Beyhaki, İsbatu azabi'l-kabr'de (94) rivayet etti.

 

 

 

8926 (9)- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gri renkli katırı üzerinde Neccar oğullarına ait bir bahçeye varınca mezarlarında azab çeken kişilerin seslerini işitti. Bunun üzerine: "Şayet birbirinizi artık gömmezsiniz diye çekinmeseydim, kabir azabı seslerini size de duyurması için Allah'a dua ederdim'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8927 (10)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şayet birbirinizi artık defnetmezsiniz diye endişe duymasaydım, kabir azabı seslerini size de duyurması için Allah'a dua ederdim'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8928 (11)- Enes bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Neccar oğullarına ait bir hurmalığın yanından geçerken bir ses işitti ve: ''Bu da nedir?'' dedi. Oradakiler: "Bu, Cahiliye zamanında defnedilen bir adamın mezarıdır" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şayet birbirinizi artık defnetmezsiniz diye endişe etmeseydimı kabir azabı seslerini size de duyurması için Allah'a dua ederdim'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8929 (12)- Enes b. Malik der ki: ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Bilal, Baki' mezarlığında beraber yürüyorlardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Bilal! Benim duyduğumu duyuyor musun?" diye sordu. Bilal: "Hayır, ey Allah'ın Resulü! ValIahi duymuyorum" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Cahiliye mezarlarını kastederek: ''Kabir ehlinin azap seslerini duymuyor musun?'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim, iman (1/40) rivayet etti.

 

 

 

8930 (7)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şayet birbirinizi artık defnetmezsiniz diye endişe etmeseydim, kabir azabı seslerini size de duyurması için Allah'a dua ederdim'' buyurmuştur.

 

 

 

8931 (14)- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) boz bir katır üzerinde bir bahçede Neccar oğullarına ait mezarlığın yanından geçerken, katır ürkerek geri döndü. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şayet birbirinizi artık defnetmezsiniz diye endişe etmeseydimı kabir aza bı seslerini size de duyurması için Allah'a dua ederdim'' buyurdu.

 

 

SONRAKİ