MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 48- Ölünün Yerine Verilen Şeylerin Sevabı

 

2. Sa'd b. Ubade

 

8899 (1) Hasan bildiriyor: Sa'd b. Ubade, annesi vefat edince: "Ey Allah'ın Resulü! Annem vefat etti. Onun yerine sadaka vereyim mi?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Olur'' buyurdu. Sa'd: "Hangi sadaka daha üstündür?" diye sorunca da: ''Su içirmektir'' dedi. Sad'ın ailesinin Medine'de su (kuyusu kazıp) içirmesi bundan sonra başlamıştır.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1680), Nesai (6/255) ve Hakim (1/414) rivayet ettiler.

 

 

 

8900 (2)- Sa'd b. Ubade der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile karşılaştığımda: "Ey Allah'ın Resulü! Bana bir sadaka çeşidi söyle (nasıl bir sadaka vereyim)" dedim. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Su içir'' buyurdu.

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (5384) rivayet etti.

18844 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

8901 (3)- Hasan bildiriyor: "Ey Allah'ın Resulü! Annem vefat etti. Onun yerine sadaka vereyim mi?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet (ver) '' buyurdu. Sa'd: "Hangi sadaka daha üstündür?" diye sorunca da: ''Su içirmektir'' dedi. Sad'ın ailesinin Medine' de su (kuyusu kazıp) içirmesi bundan sonra başlamıştır.

Şu'be der ki: Katade'ye: "O kuyuların Sa'd'ın ailesine ait olduğunu sana kim söyledi?" diye sorduğumda: "Hasan söyledi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

8902 (4)- İbn Abbas bildiriyor: Sa'd b. Ub:ide, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Annem yerine getirmediği bir adağı varken vefat etti. Onun yerine köle azad edip adağını yerine getirmem yeterli olur mu?" dediğinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onun yerine azad et'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (6/253) rivayet etti.

 

 

3. Hz. Aişe

 

8903 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Adamın biri Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Annem ani olarak öldü. Sanırım konuşabilseydi sadaka verirdi. Onun yerine sadaka verirsem onun bir sevabı olur mu?" dediğinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet (olur) '' dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, cenaiz 3/253 (1388) ve Müslim, zekat 2/696 (1004) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ