MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 48- Ölünün Yerine Verilen Şeylerin Sevabı

 

4. Abdullah b. Amr

 

8904 (1) Amr b. Şu'ayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: As b. Vail cahiliye döneminde yüz deve kesmeyi adamıştı. Oğlu Hişam, babası tarafından kendi payı olan elli deveyi kesti. Ancak (diğer oğlu) Amir bu durumu Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sordu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer baban tevhidi ikrar etmiş olsaydı, onun yerine oruç tutsan veya sadaka verseydin ona faydası olurdu '' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2883) rivayet etti.

 

 

5. Ebu Hureyre

 

8905 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Adamın biri Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Babam öldü ve geride mal bıraktı. Eğer onun yerine sadaka verirsem ona kefaret olur mu?" diye sorduğunda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet (olur)'' dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Müslim 3/1254 (1630) ve Beyhaki (4/62) rivayet ettiler.

 

 

6. Ukbe b. Amir

 

8906 (1) Ukbe b. Amir der ki: Adamın biri Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Annem vefat etti. Onun yerine sadaka vermek istiyorum" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): '' (Annen) sana (böyle bir şey) emretti mi ?'' diye sorunca, adam: "Hayır" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman böyle bir şey yapma'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (17/772) rivayet etti.

 

 

 

8907 (2)- Ukbe b. Amir bildiriyor: Bir delikanlı Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e -Ebu Musa rivayetinde: "Bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Annem vefat etti ve geriye zinet eşyalarını bıraktı, onun adına bunları sadaka olarak vereyim mi?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Annen böyle yapmanı emretti mi?'' diye sorunca, adam: "Hayır" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman annenin zinetlerini elinde tut'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

8908 (3)- Ukbe b. Amir der ki: Adamın biri annesi vefat edince bırakmış olduğu zinet eşyalarını onun yerine sadaka olarak vermek istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), adama: ''(Annen) böyle yapmanı emretti mi?'' diye sorunca, adam: "Hayır" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman verme'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ