MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

48- Ölünün Yerine Verilen Şeylerin Sevabı

 

1. İbn Abbas

 

8893 (1) İbn Abbas bildiriyor: -İbn Bekr rivayetinde: "Saide oğullarına mensub"- Sa'd b. Ubade'nin annesi kendisi yanında yokken vefat etti. Bunun üzerine: "Ey Allah'ın Resulü! Ben yokken annem vefat etti. Onun yerine sadaka versem ona bir faydası olur mu?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet, olur'' buyurunca, Sa'd: "Seni şahit tutarak Mahref --İbn Bekr rivayetinde "Mihraf'-- bahçesini onun için sadaka olarak veriyorum" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2756) rivayet etti.

 

 

 

8894 (2)- İbn Abbas der ki: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Benim annem vefat etti. Onun yerine sadaka versem ona bir faydası olur mu?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet, olur'' buyurunca, adam: "Mahref bahçesi benimdir. Seni şahit tutarak onu annem için sadaka olarak veriyorum" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

8895 (3)- İbn Abbas der ki: Sa'd b. Ubade'nin annesi kendisi yanında yokken vefat etti. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben yokken annem vefat etti. Onun yerine sadaka versem ona bir faydası olur mu?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet, olur" buyurunca, Sa'd: "Seni şahit tutarak benim olan Mahref bahçesini onun için sadaka olarak veriyorum" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

8896 (4)- İbn Abbas der ki: Sa'd b. Ubade'nin annesi adak adamış ve adağını yerine getirmeden vefat etmişti. Sa'd bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorunca: "Onun yerine adağını sen yerine getir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

8897 (5)- İbn Abbas bildiriyor: Sa'd b. Ubade, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e adağını yerine getirmeden vefat eden annesinin durumunu sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onun yerine adağını yerine getir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (2/472), Buhari (2761, 6698), Müslim (1638), Ebu Davud (3707), Nesai (6/254), Tirmizi (1546) ve İbn Mace (2132) rivayet ettiler.

 

 

 

8898 (6)- İbn Abbas bildiriyor: Sa'd b. Ubade'nin annesi adak adamış ve adağını yerine getiremeden vefat etmişti. Sa'd bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onun yerine adağını sen yerine getir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ