MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 46- Ölü Halkına Taziyede Bulunmak, Ölü Ailesinin Sabretmesinin Sevabı, Onlara Sabrı Tavsiye Etmek ve Böyle Bir Durumda Söylenmesi Gereken Sözler

 

3. Abdullah (b. Mes'ud)

 

8874 (1) Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Müslüman bir anne babanın henüz ergenlik çağına ermeyen üç çocuğu vefat ederse, bu çocuklar Cehennem ateşine karşı anne ve babalarına sağlam bir kale gibi olurlar'' buyurdu. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! İki çocuk olsada mı?" denildiğinde: ''İki çocuk olsa da'' buyurdu. Ebu Zer: "Ey Allah'ın Resulü! Benim sadece iki çocuğum vefat etti" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İki çocuk için de aynı durum geçerlidir'' buyurdu. Hafızların başı olan Ubey b. Ka'b Ebu'l-Münzir: "Ey Allah'ın Resulü! Benim de bu şekilde bir çocuğum vefat etti" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir çocuk için de aynı durum geçerlidir, ancak bu, vefatın ilk anında gösterilen sabır durumunda geçerlidir'' buyurdu.!

 

[Zayıf]

 

 

 

8875 (2)- Ebu Ubeyde b. Abdillah, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kimin henüz ergenlik çağına ermeyen üç çocuğu vefat ederse, bu çocuklar Cehennem ateşine karşı ona sağlam bir kale gibi olurlar. '' Ebu'd-Derda: "Benim iki çocuğum vefat etti" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İki çocuk için de aynı durum geçerlidir'' buyurdu. Kurraların başı olan Ubey b. Ka'b Ebu'l-Münzir: "Benim de bir çocuğum vefat etti" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir çocuk için de aynı durum geçerlidiri ancak bu, vefatın ilk anında gösterilen sabır durumunda geçerlidir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

8876 (3)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir. Ancak rivayetinde Ebu Zer'in: "Benim sadece iki çocuğum vefat etti" dediği ibaresi geçmiştir.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric:  Tirmizi (1061, "ğarib") ve İbn Mace (1606) rivayet ettiler.

 

 

 

8877 (4)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Zayıf]

 

 

 

8878 (5)- Abdullah (b, Mes'üd) der ki: ''Müslüman bir anne babanın henüz ergenlik çağına ermeyen üç çocuğu vefat ederse, bu çocuklar Cehennem ateşine karşı anne ve babalarına sağlam bir kale gibi olurlar'' buyurdu. Ebu Zer: "Ey Allah'ın Resulü! Benim bu şekilde iki çocuğum vefat etti" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İki çocuk için de aynı durum geçerlidir'' buyurdu. Hafızların efendisi olan Ebu'l-Münzir: "Ey Allah'ın Resulü! Benim de bu şekilde bir çocuğum vefat etti" deyince, Hz, Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Bir çocuk için de aynı durum geçerlidiri ancak bu, vefatın ilk anında gösterilen sabır için sözkonusudur'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

8879 (6)- İbn Mes'ud bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınlara hitab edip: ''Sizden üç çocuğu ölen her kadını, Allah mutlaka Cennetine sokacaktır'' buyurdu. Kadınların ileri gelenlerinden biri: "Ey Allah'ın Resulü! Ya iki çocuğu öleni?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İki çocuğu ölen de Cennettedir'' dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric:  Ebu Ya'la (5058) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (10414) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ