MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 45- Mezar Üzerine Bina Yapmak, Mezarların Kireçlenmesi (Boyanması), Üzerine Oturmanın Yasaklanması, Mezara Karşı Namaz Kılmak, Ölünün Kemiğini Kırmak ve Mezarlıkta Ayakkabı ile Yürümek hakkında

 

5. Beşir b. el-Hasasiyye

 

8861 (1) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Beşir diye adlandırdığı Beşir b. el-Hasasiyye bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mezarlıkta ayakkabıları ile yürüyen bir adam görünce: "Ey sibt'ten (tabaklanmış deriden) mamul ayakkabılar sahibi! Ayakkabılarını (çıkarıp) at" buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8862 (2)- Beşir b. el-Hasasiyye der ki -Beşir ismini ona Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) takmıştır-: Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elinden tutmuş kendisiyle birlikte yürürken bana: ''Ey İbnu'l-Hasasiyye! İşte Resulullah ile beraber yürüyorsun ve hala neden Allah'tan hoşnut değilsin?'' buyurdu. -Ravi der ki: Sanırım Esved b. Şeyban rivayetinde: '' (Resulullah'ın) elinden tutmuşsun'' ibaresi geçmiştir- Ben de: "Bütün hayırları bana veren Allah'tır. Neden ondan hoşnut olmayayım" dedim. Müşriklerin mezarlarına geldiğimizde üç defa: ''Bunlar daha önce çok hayırla karşılaştılar (ve ondan yüz çevirdiler)'' buyurdu. Sonra Müslümanların mezarlarına geldiğimizde üç defa: ''Bunlar da çok hayırlara eriştiler'' buyurdu. Sonra ayağında ayakkabıları ile mezarlar arasında gezinen bir adam gördü. Bunun üzerine (ona) iki veya üç defa: "Ey sibt'ten mamul ayakkabılar sahibi! Yazık sana ayakkabılarını at'' buyurdu. Adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i tanıyınca ayakabılarını çıkardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3230), İbn Mace (1568) ve Nesai (4/96) rivayet ettiler.

 

 

 

8863 (3)- Beşir b. Nehik, -Cahiliye döneminde adı Zahm b. Ma'bed olan- Beşir'den bildiriyor: Medine'ye hicret ettiği zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Adın nedir?'' diye sorunca: "Zahm'dır" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır sen Beşır'sin'' dedi ve adı Beşir oldu. Şöyle anlatıyor: Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte yürürken bana: ''Ey İbnu'l-Hasasiyye! İşte Resulullah ile birlikte yürümektesin; hala neden Allah'tan hoşnut değilsin ?'' buyurdu. -Ravi der ki: Sanırım Esved b. Şeyban rivayetinde: ''(Resulullah'ın) elinden tutmuşsun'' ibaresi geçmiştir- Ben de: "Ey Allah'ın Resulü! Anam babam sana feda olsun. Neden Allah'tan hoşnut olmayayım" dedim. Sonrasında Beşir bir önceki hadisin aynısını aktardı ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey sibtten mamul ayakkabılar sahibi! Ayakkabılarını (ayağından çıkarıp) at'' buyurdu" dedi.

 

 

SONRAKİ