MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 41- Çukur Yerine Lahdi Tercih Etmek; Mezarın Derin ve Geniş Olması; Gerektiğinde iki veya Üç Kişiyi Bir Mezara Defnetmek

 

4. Hişam b. Amir

 

8795 (1) Hişam b. Amir el-Ensari der ki: Uhud savaşında insanlar yaralı ve çok yorgundu. Bu sebeple Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mezarı geniş kazın ve iki veya üç kişiyi bir mezara defnedin'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Kimi öne (kıble tarafına) koyalım?" diye sorunca: ''Kur'an'ı en iyi bilenleri öne koyun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cenaiz 3/214 (3215), Tirmizi, cihad 4/213 (1713, "hasen sahih"), Nesai, cenaiz 4/83 (2015) ve İbn Mace 1/497 (1560) rivayet ettiler.

 

 

 

8796 (2)- Hişam b. Amir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hadislerini bizden daha iyi bilmeyen topluluklara sormak için gidiyorsunuz. Halbuki babam Uhud savaşında şehid oldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mezarı geniş kazın ve iki veya üç kişiyi bir mezara defnedin. Kur'an'ı en iyi bileni de öne koyun '' buyurdu. Babam aralarında Kur'an'ı en iyi bilen idi. Bu sebeple ön tarafa konuldu.

 

28603 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

8797 (3)- Hişam b. Amir der ki: Uhud savaşında insanlar yaralarından şikayette bulunup: "Şehitlerimiz için ne yapmamızı emredersin?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mezarı geniş kazın ve iki veya üç kişiyi bir mezara defnedin. Kur'an'ı en iyi bileni de öne yerleştirin'' buyurdu. Bunun üzerine babam da iki kişinin önüne konuldu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8798 (4)- Hişam b. Amir der ki: Uhud savaşında Ensar, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Biz yaralı ve yorgunuz, ne yapmamızı emredersin?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mezarı geniş kazın ve iki veya üç kişiyi bir mezara defnedin'' buyurdu. Ensar: "Ey Allah'ın Resulü! Kimi öne (kıble tarafına) koyalım?" diye sorunca: ''Kur'an'ı en iyi bilenleri öne koyun'' buyurdu. Bunun üzerine babam bir veya iki kişinin önüne yerleştirildi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cenaiz 3/214 (3215), Tirmizi, cihad 4/213 (1713, "hasen sahih"), Nesai, cenaiz 4/83 (2015) ve İbn Mace 1/497 (1560) rivayet ettiler.

 

 

 

8799 (5)- Hişam b. Amir der ki: Babam Uhud savaşında öldürüldü. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mezarı geniş ve güzel kazın. İki veya üç kişiyi de bir mezara defnedin ve Kur'an'ı en iyi bilenleri öne koyun'' buyurdu. Babam üç kişinin üçüncüsü ve Kur'an'ı en iyi bilen idi. Bu sebeple öne konuldu.

 

[Sahih]

 

 

 

8800 (6)- Hişam b. Amir der ki: Yaralılar Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şikayette bulununca: ''Mezarı güzel ve geniş kazın. İki veya üç kişiyi de bir mezara defnedin ve Kur'an't en iyi bilenleri öne koyun'' buyurdu. Babam ölmüş ve iki kişinin önüne konulmuştu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8801 (7)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8802 (8)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı "Derin kazın'' ibaresiyle nakledilmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

4. Abdullah b. Sa'lebe b. Suayr

 

8803 (1) Abdullah b. Sa'lebe b. Suayr bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Uhud savaşında: ''Onları (şehitleri) giysileri ile defnedin" buyurdu. Bunun üzerine (şehitleri) mezara gruplar halinde defnetmeye başladılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kur'an'ı en iyi bileni öne koyun'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Said b. Mansür (2584) rivayet etti.

8480 (de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ