MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 41- Çukur Yerine Lahdi Tercih Etmek; Mezarın Derin ve Geniş Olması; Gerektiğinde iki veya Üç Kişiyi Bir Mezara Defnetmek

 

6. Sahabeden Biri

 

8804 (1) Ensar'dan bir adam der ki: Ben daha çocuk iken babamla, Ensar'dan bir kişinin cenazesine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte gittik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mezarın kenarına oturup mezarı kazan kişiye: ''Baş ve ayak taraflarından (lahdi) geniş yap. Belki de Cennette onun için bir salkım vardır'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

7. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

8805 (1) Sa'd: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in mezarına yapıldığı gibi bana lahid yapın ve mezarıma birşeyler dikin" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8806 (2)- Sa'd: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in mezarına yapıldığı gibi bana lahid yapın ve mezarıma kerpiçler dikin" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (966), Nesai (4/80) ve İbn Mace (1556) rivayet ettiler.

 

 

 

8807 (3)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8808 (4)- Amir bo Sa'd bildiriyor: (Babam) Sa'd hastalığında: "Eğer ölürsem bana lahid açın ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in mezarına yapıldığı gibi yapın" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8809 (5)- Sa'd: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in mezarına yapıldığı gibi bana lahid yapın ve mezarıma birşeyler dikin" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8. Enes b. Malik

 

8810 (1) Enes bo Malik der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zaman biri lahid açan, biri de çukur kazan iki kişi vardı. Ashab: "(Onlardan birini) Rabbimiz bize seçsin. Biz ikisine de haber gönderelim ve önce gelen kişiyi işini yapması için bırakalım" dediler. Bunun üzerine onlara haber gönderdiler. Lahid açan kişinin önce gelmesi üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e lahid açtılar.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace 1/496 (1557) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ