MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

DEVAM: 25- Çalışıp Kazanmayı Bırakmanın Yasaklanması

 

5- Semure b. Cundub

 

9449 (1) Zeyd b. Ukbe el-fezarı der ki: (Zalim lakaplı vali) Haccac b. Yusufun yanına girdim ve: "Allah valiyi ıslah etsin! Sana, Semure b. Cundub'in Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklettiği bir hadisi anlatayım mı?" dedim. Haccac: "Anlat" deyince, şöyle dedim: Semure, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyurduğunu söyledi: "Dilenmek, yüzü tırmalatmak demektir. Artık dileyen (dilenmeye) devam etsin, dileyen bıraksın. Fakat; idareciden istemek veya kaçınılmaz bir iş için istemek bunun dışındadır.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 2/123 (1639), Tirmizi 3/56 (681) ve Nesai (5/100) rivayet ettiler.

 

 

 

9450 (2)- Semure b. Cundub'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Dilenmek yüzü, tırmalatmak demektir. Fakat idareciden istemek veya kaçınılmaz bir iş için istemek bunun dışındadır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

9451 (3)- Semure b. Cundub'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Dilenmek, yüzü tırmalatmak demektir. Artık dileyen (dilenmeye) devam etsin, dileyen bıraksın. Fakat idareciden istemek veya kaçınılmaz bir iş için istemek bunun dışındadır. '' (Zeyd der ki) Bunu Haccac'a aktardığımda: "Benden iste, ben idareciyim" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ