MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

DEVAM: 25- Çalışıp Kazanmayı Bırakmanın Yasaklanması

 

6. Ebu Said el-Hudri

 

9452 (1) Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Hz. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Falan ve falan kişinin, kendilerine iki dinar verdiğin için senden övgüyle söz ettiklerini duydum" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle karşılık verdi: ''Doğrudurl ancak falanın dediği gibi değildir. Kendisine on ile yüz dinar arasında bir miktar verdim. Ama demek ki, bunu söylemiyor. Şunu iyi bilin ki ve buna yemin de ediyorumi sizden biriniz istediği bir dünyalığı koltuklayıp ta (benden alıp) yanımdan ayrılıyorsa O, aslında ateşi koltuklamıştır. '' Hz. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! O halde onu neden onlara veriyorsun ki?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne yapabilirim ki? İlla da istiyorlar. Allah ta benim cimri olmamı kabul etmiyor" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (216/849) ve Beyhaki, Şuab'da 6/519 (9128) rivayet ettiler.

 

 

 

9453 (2)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Hz. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü Falan kişinin, kendisine iki dinar verdiğin için senden övgüyle söz ettiğin': duydum" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle karşılık verdi: lAma falan kişi benden aldığı on ile yüz -veya iki yüz- dinar arasındaki miktar için bir şey demiyor. Kişi benden bir şey isterı istediğini kendisine veririm ı'': aldığı şeyi koltuğunun altına koyup çıkar. Halbuki bu aldığı kendisi için ateşte: başka bir şey değildir. '' Hz. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! O halde neden onlara veriyorsun ki?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlar ısrarla istiyorlar. Allah ta benim cimri olmamı kabul etmiyor'' dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (216/849) ve Hakim (1/46) rivayet ettiler.

Heysemi (3/94) hadisin sahih olduğunu söyledi.

 

 

 

9454 (3)- Atiyye, Ebu Said'den aynı manada bir rivayette bulunmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

7- Muaviye

 

9455 (1) Muaviye'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Birşeyler isterken yüzsüzlük ederek ısrar etmeyin. Vallahi; vermek istemediğim halde ısrarla benden bir şeyi isteyip alan kişinin aldığının bir bereketi olmaz. ''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim 2/718 (1038) rivayet etti.

 

 

 

9456 (2)- Muaviye b. Ebi Süfyan'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ben tebliğ edenimı hidayet veren Allah’tır. Ben taksim eden, Allah ise verendir. Kime gönül hoşluğuyla isteyerek bir şey verirsemı bu onun için bereketli olur. Kime de bir şeyi istemeyerek verirsem, bu kişi yiyen ama doymayan kişidir.''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (19/916) rivayet etti.

 

 

 

9457 (3)- Muaviye b. Ebi Süfyan'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ben biriktirenim, veren Yüce Allah'tır. Kime isteyerek bir şey verirsem, bu onun için bereketli olur. Kime de bir şeyi istemeyerek ve onun ısrarla istemesi sebebiyle verirsem, bu kişi yiyen, ama doymayan kişi gibidir."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (7254) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (19/873) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ