MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

DEVAM: 25- Çalışıp Kazanmayı Bırakmanın Yasaklanması

 

3- İbn Ömer (R.A.)

 

9445 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden herhangi biriniz dilenciliğe devam eder durur(sa), sonunda yüzünde tek bir parça et kalmamış olarak Allah'ın huzuruna çıkar'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/283) rivayet etti.

 

 

 

9446 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden herhangi biriniz dilenciliğe devam eder durur; sonunda yüzünde tek bir parça et kalmamış olarak Allah'ın huzuruna çıkar'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9447 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişinin başkalarına el avuç açması, kıyamet gününde yüzünde yara olarak yer alacaktır. Artık dileyen böylesi bir yara edinmek için acele etsin. Vebali en az olan isteme şekli, ihtiyaç anında akrabalarından birinden istemendir. En hayırlı isteme şekli de, ihtiyaç dışı maldan yapılan istemedir. Kişi de ihtiyaç dışı malından bir şeyler verecekse, önce bakımından sorumlu olduğu kişilerden vermeye başlamalıdır.''

 

[-Sahih-]

 

Heysemi (3/96) ravilerinin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

 

4- İbn Mes'ud (R.A.)

 

9448- Abdullah b. Mes'ud bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): Her kim kendisine yetecek kadar malı olduğu halde dilenirse kıyamet gününde yüzü tırmalanmış veya yara içinde çıkar'' buyurdu. Sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Kişiyi başkasına muhtaç etmeyecek kadar olan mal ne kadardır?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Elli dirhem (gümüş) veya buna denk altın'' dedi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2/33) ve Tirmizi (2/19) rivayet ettiler.

9373 (2)'de geçmiştir.

 

 

SONRAKİ