MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

25- Çalışıp Kazanmayı Bırakmanın Yasaklanması

 

1- Ebu Hureyre (r.a.)

 

9438 (1) Kays (b. Ebi Hazım) anlatıyor: Ebu Hureyre, Küfe'de yanımızda konakladı. Onunla azatlılarımız arasında akrabalık vardı. Süfyan: "Kays, Ahmes'in efendisiydi" dedi.- Ahmes oğulları toplandılar ve Ebu Hureyre'ye selam vermek için gittik. -Süfyan bir defasında: "Kabile ona selam vermek için gitti" demiştir- Babam, Ebu Hureyre'ye şöyle dedi: "Ey Ebu Hureyre! Şu akrabaların sana selam vermek ve kendilerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bahsetmen için geldiler." Ebu Hureyre şöyle karşılık verdi: Hoş geldiler, sefa getirdiler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile üç yıl beraber oldum. Ömrümde bu yıllar kadar, söylerken kendisinden işittiğim hadisi ezber etmeye hırslı olmamışımdır. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu duydum: ''Vallahi, sizden birinin odun toplayarak sırtında taşıyıp satarak ihtiyacını gidermesi ve sadaka vermesi, versin vermesin varlıklı birine gidip de el açmasından daha hayırlıdır. '' Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eliyle işaret ederek: ''Sizler, kıyametin zamanına yakını ayakkabıları kıldan (yapılmış) bir kavimle savaşacaksınız. Yine küçük gözlü, yüzleri kat kat deri ile kaplı kalkan gibi olan bir kavimle savaşacaksınl'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/284, 2/369) ve Tirmizi (2/30) rivayet ettiler.

 

 

 

9439 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Vallahi, sizden birinin ip alıp şu dağa giderek odun toplayıp satarak insanlara muhtaçlıktan kurtulması, versin vermesin bir kimseden istemekten daha hayırlıdır.''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, zekat (3/149), Müslim, zekat 21721 (1042), Tirmizi 3/55 (680) ve Nesai 5/93 (2584) rivayet ettiler.

 

 

 

9440 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Canım elinde olana yemin ederim ki, sizden birinin ip alıp dağa giderek odun toplayıp sırtında taşıyarak bu odunu satıp yemesi, insanlardan bir şey istemesinden daha hayırlıdır. Yine kişinin toprak alıp ağzına koyması, Allah'ın haram kıldığı şeyi ağzına koymasından daha hayırlıdır.''

 

[Sahih]

 

Heysemi (10/293), Muhammed b. İshak dışındaki ravilerin Sahih'in ravileri olduğunu, onun da güvenilir bulunduğunu söyledi.

 

 

 

9441 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: (Dilencilik kapısını açan insana Allah yoksulluk kapısını açar. Kişinin ipini alıp dağa giderek sırtında odun taşıyıp (satarak kazancını) yemesi, versin vermesin bir kimseden istemesinden daha hayırlıdır."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, zühd 4/562 (2325 "hasen sahih") rivayet etti.

 

 

 

9442 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kişinin ipini alıp dağa giderek sırtında odun taşıyıp satarak yemesi ve sadaka vermesi, insanlardan bir şey istemesinden daha hayırlıdır."

 

[Sahih]

 

Müsned'i tertib eden der ki: Ebu Hureyre'nin bu konuda burada zikretmediğimiz ve daha önce geçen hadisleri vardır.

 

 

 

2- Zübeyr b. el-Avvam

 

9443 (1) Zübeyr'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kişinin iplerini alıp dağa giderek sırtında bir bağ odun getirip satarak (parasıyla) ihtiyacını karşılaması, versinler vermesinler insanlardan bir şey istemesinden daha hayırlıdır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2075) ve İbn Mace (1836) rivayet ettiler.

 

 

 

9444 (2)- Zübeyr b. el-A vvam'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kişinin ip alıp odun toplayıp pazarda satarak bununla ihtiyacını karşılayıp kendine harcaması ve böylece Allah'ın o kulunun haysiyetini koruması, versinler vermesinler insanlar'dan bir şey istemesinden daha hayırlıdır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3/265) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ