MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

DEVAM: 24- Alan EI ve Veren EI

 

7 - Ebu Umame

 

9431- Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ey Ademoğlu! İnfak edip dağıtırsan senin için bu hayırlıdır. Eğer elinde tutarsan senin için bu zararlıdır. Geçinecek kadarını elinde tutmandan dolayı kınanmazsın. Sadaka vermeye de bakımından sorumlu olduğun kimselerden başla. Veren el de alan elden daha hayırlıdır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, zekat (97) ve Tirmizi (2343) rivayet ettiler.

 

 

 

9432 (1)- Yerbu oğullarından bir adam der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittim ve insanlarla konuşurken şöyle dediğini duydum: ''Veren el, üstün olan eldir. Bunu almaya en layık olan da annen, baban, kızkardeşin, erkek kardeşin ve bu şekilde yakından uzağa olan akrabalarındır. '' Bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bunlar, falan kişiyi öldüren Sa'lebe b. Yerbu oğulları; falan kişiyi öldürdüler" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Hiç kimse başkasının işlediği suç sebebiyle cezalandırılamaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, kassame 8/53 (4833) ve İbn Hibban (406/1683) rivayet ettiler.

Heysemi (6/283) "Ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

 

9433 (2)- Yerbu oğullarından bir adam der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittim ve insanlarla konuşurken şöyle dediğini duydum: ''Veren el, üstün olan eldir. Bunu almaya en layık olan da annen, baban, kızkardeşin, erkek kardeşin ve bu şekilde yakından uzağa olan akrabalarındır. '' Bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bunlar, falan kişiyi öldüren Sa'lebe b. Yerbü oğulları; falan kişiyi öldürdüler" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hiç kimse başkasının işlediği suç sebebiyle cezalandırılamaz'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9- Atiyye es-Sa'di

 

9434- Atiyye es-Sa'di'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Veren el alttaki (olan) elden daha hayırlıdır''buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak 9/76 (16406) ve Taberani, M. el-Kebir 17/166 (441) rivayet ettiler.

 

 

 

10- Ebu Rimse

 

9435 (1) Ebu Rimse'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Veren el, üstün olan eldir. Bunu almaya en layık olan da; annen, baban, kızkardeşin, erkek kardeşin ve bu şekilde yakından uzağa olan akrabalarındır'' buyurunca, bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Yerbu oğulları falan kişiyi öldürdüler" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hiç kimse başkasmın işlediği suç sebebiyle cezalandırılamaz'' buyurdu. Abdullah b. Ahmed der ki:

Babamın bildirdiğine göre Ebu'n-Nadr'ın rivayeti: "Mescid'e girdim ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hutbe verirken şöyle dediğini duydum ... " şeklindedir.

 

[Sahih]

 

Heysemi (3/98) ravilerden el-Mes'adi'nin güvenilir olduğunu, ama bozulan ezberinden dolayı hadisleri karıştırdığını söyledi.

 

 

 

9436 (2)- Ebu Rimse der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittiğimde Rabia kabilesinden bazılarının kan davası sebebiyle nıuhaken,e olduklarını gördüm. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Veren el, üstün olan eldir. Bunu almaya en layık olan dai annen, baban, kızkardeşin, erkek kardeşin ve bu şekilde yakından uzağa olan akrabalarındır'' buyurdu ve bana bakıp: ''Seninle olan bu kişi kim ey Ebu Rimse?'' diye sordu. Ben: "Oğlum" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bil ki, ne o senin işlediğin suç sebebiyle, ne de sen onun işlediği suç sebebiyle cezalandırılamaz'' buyurdu. Ebu Rimse, hadisin devamında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in peygamberlik mühründen bahsetti.

 

[Sahih]

 

 

 

9437 (3)- Ebu Rimse der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına vardığımda hutbe verdiğini ve şöyle buyurduğunu gördüm: "Veren el, üstün olan eldir. Bunu almaya en layık olan dai annen, baban, kızkardeşin, erkek kardeşin ve bu şekilde yakından uzağa olan akrabalarındır. '' Bu sırada Sa'lebe b. Yerbu oğullarından bir grup girince, Ensar'dan bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bunlar, falanı öldüren Yerbululardan bir gruptur" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki defa: ''Hiç kimse başkasının işlediği suç sebebiyle cezalandırılamaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ