MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

DEVAM: 24- Alan EI ve Veren EI

 

4- İbn Mes'ud (R.A.)

 

9426- Abdullah b. Mes'üd'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eller üç çeşittir: Allah'ın eli olan üstün olan el, ondan sonra gelen veren el ve dilencinin eli olan en alttaki el’’ buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2435) ve Hakim, Müstedrek'te (1/408) rivayet ettiler.

Heysemi (3/97): "Ravileri güvenilirdir" dedi.

 

 

 

5- Malik b. Nadle

 

9427 (1) Malik b. Nadle'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eller üç çeşittir: Allah'ın eli olan üstün olan el, ondan sonra gelen veren el ve dilencinin eli olan en alttaki ei. Malının ihtiyaç fazlası olanını ver ve nefsine yenilme'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, zekat 2/123 81649), İbn Huzeyme, zekat 4/96 (2435), Hakim (1/408) ve Beyhaki (4/198) rivayet ettiler.

 

 

 

9428 (2)- Malik b. Nadle'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eller üç çeşittir: Allah'ın eli olan üstün olan el, ondan sonra gelen veren el ve dilencinin eli olan en alttaki el. Malının ihtiyaç fazlası olanını ver ve nefsine yenilme'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Hakim (1/408 "sahih"), Beyhaki (4/198) ve Beğavi, Şerhu's-Sünne (6/114) rivayet ettiler.

 

 

 

6- Cabir b. Abdillah

 

9429 (1) Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''En iyi sadaka, ihtiyaç dışı maldan verilen sadakadır. Sadaka vermeye de bakımından sorumlu olduğun kimselerden başla. Veren el, alan elden daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

9430 (2)- Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''En iyi sadaka, ihtiyaç dışı maldan verilen sadakadır. Sadaka vermeye de bakımından sorumlu olduğun kimselerden başla. Veren el, alan elden daha hayır/ıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ