MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

23- Dilenmekten Sakınmak ve Dilenmeyi Meşru Kılacak ihtiyaç Sınırı

 

1. İbn Mes'ud (R.A.)

 

9372 (1) Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her kim kendisine yetecek kadar malı olduğu halde dilenirse kıyamet gününde yüzü tırmalanmış veya yara içinde çıkar'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Kişiyi başkasına muhtaç etmeyecek kadar olan mal ne kadardır?" diye sorulunca: ''EIli dirhem (gümüş) veya buna denk altın'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1626), Tirmizi (651), Nesai (5/97), İbn Mace (1840) ve Hakim (1/407) rivayet ettiler.

 

 

 

9373 (2)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her kim kendisine yetecek kadar malı olduğu halde dilenirse kıyamet gününde yüzü tırmalanmış veya yara içinde çıkar'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Kişiyi başkasına muhtaç etmeyecek kadar olan mal ne kadardır?" diye sorulunca: ''Elli dirhem veya buna denk altın'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

9448 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

9374 (3)- Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Her kim zengin olduğu halde dilenirse kıyamet gününde yüzü yara bere içinde gelir. Elli dirhem veya buna denk altını olanın sadaka alması helal değildir.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (10199) rivayet etti.

 

 

 

2- Esed Oğullarından Bir Adam

 

9375 (1) Esed oğullarından bir adamın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir akiyye (kırk dirhem gümüş) veya buna denk bir malı olduğu halde dilenirse yüzsüzlük etmiş olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (2/999), Ebu Davud (1627) ve Nesai (5/98-9) rivayet ettiler.

 

 

 

9376 (2)- Esed oğularından bir adamın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir akiyye veya buna denk bir malı olduğu halde dilenirse yüzsüzlük etmiş olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

3- Müzeyne Kabilesinden Bir Adam

 

9377- Müzeyne kabilesinden bir adam der ki: Annem bana: "Neden Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip diğer insanlar gibi (maddi yardım) istemiyorsun?" deyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir şeyler istemek için yola çıktım ve vardığımda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ayağa kalkmış halka hitab ederek şöyle dediğini duydum: "Çekinerek kimseden bir şey istemeyen kişiyi Allah iffetli kılar. Kanaat ederek insanlardan bir şey istemeyeni Allah kimseye muhtac etmez Beş ukiyyelik gümüşü olduğu halde başkalarına el açan kişi yüzsüzlük etmiş olur. '' Bunun üzerine ben kendi kendime: devem beş ukiyyeden (kırk dirhem gümüşten) daha fazla, kölemin de beş ukiyyeden daha fazla eden bir devesi var" deyip bir şey istemeden geri döndüm.

 

[Sahih]

 

Heysemi (4517) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ricalidir. "

 

 

SONRAKİ