MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

DEVAM: 23- Dilenmekten Sakınmak ve Dilenmeyi Meşru Kılacak ihtiyaç Sınırı

 

4- Ebu Said el-Hudri

 

9379 (1) Abdurrahman b. Ebi Said el-Hudri, babasından bildirir: Annem beni bir şeyler istemek üzere Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gönderdi. Yanına varıp oturduğumda bana doğru döndü ve şöyle buyurdu: ''Kanaat ederek dilenmekten kaçınan kimseyi Allah kimseye muhtaç etmez. Çekinip utanarak kimseden bir şey istemeyen kişiyi Allah iffetli kılar. Elindekiyle yetinmek isteyen kişinin Allah ihtiyacını giderir. Bir ukiyyelik malı olduğu halde başkalarına el açan kişi yüzsüzlük etmiş olur. '' Benim devem bir ukiyyeden (kırk dirhemden) daha fazla ettiğini düşündüm ondan bir şey istemeden geri döndüm.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric. Nesat (5/98) rivayet etti.

 

 

 

9379 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısını rivayet edilmiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

9380 (3)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Ensar'dan bir adamın bir ihtiyacı vardı. Ailesi kendisine: "Git ve ihtiyacını Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den iste" dedi. Adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gittiğinde, onun hutbesine şöyle buyurduğuna şahit oldu: "Utanıp çekinerek kimseden bir şey istemeyen kişiyi Allah iffetti kılar. İnsanlardan bir şey istemeyeni Allah kimseye muhtac etmez. Kim bizden bir şey ister de istediğini verecek gücümüz olursa, ona istediğini veririz'' Bunun üzerine adam bir şey istemeden oradan ayrıldı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, zekat 5/98 (2595) ve Darekutni (2/118) rivayet ettiler.

 

 

 

9381 (4)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir ukiyye değerinde malı olduğu halde isteyen yüzsüzlük etmiş olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, zekat 2/116 (1628) ve Nesai, zekat 5/98 (2595) rivayet ettiler.

 

 

 

9382 (5)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Utanıp çekinerek kimseden bir şey istemeyen kişiyi Allah iffetli kılar. Kim bizden bir şey ister de istediğini verecek gücümüz olursa, ona istediğini veririz. ''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tayalisi (2161) rivayet etti.

 

 

 

5- Hz. Ali

 

9383-z Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her kim ihtiyacı olmadığı halde dilenecek olursa, bununla cehennem ateşinde kızdırılmış taşlarının çoğalmasını istemiş olur" buyurunca, ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Hangi durumda ihtiyacı yok demektir?" diye sordular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir gecelik yemek'' dedi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (3/94) hadisin çok zayıf olduğunu söyledi.

 

 

SONRAKİ