MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

22- Zekatta Hıyanet ve Bunu Yapana Vaadedilen Ceza

 

1- Abdullah b. Uneys

 

9364- Abdullah b. Uneys'in bildirdiğine göre kendisi ve Ömer b. el-Hattab bir gün zekat hakkında konuşurlarken, Hz. Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in zekat konusunda yapılan ihaneti zikredip: ''Kim zekattan bir deve veya bir davar çalarsa kıyamet günü huzura çaldığtl1ı taşıyarak çıkar'' buyurduğunu işitmedin mi?" deyince, Abdullah b. Uneys: "Evet, duydum" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Mace, zekat (1/1810) rivayet etti.

 

 

 

2- Ebu Humeyd es-Saidi

 

9365 (1) Ebu Humeyd es-Saidi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kendisine Ezdi denilen İbnu'l-Lutbiyye'yi zekat toplamakla görevlendirdi. Bu kişi gelip: "Bu sizindir, bunlar da bana hediye edildi" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minbere çıkıp şöyle buyurdu: ''Zekat toplamakla görevlendirdiğimiz kişiye ne oluyor dai gelip te bize: ''Bunlar sizin, bunlar da bana hediye olarak verildi'' diyor. Bu kişi annesinin babasının evinde otursaydı kendisine böylesi bir hediye gelir miydi? Canım elinde olana yemin olsun ki kişi hakkı olmayan bir şeyi aldığı zaman kıyamet gÜnÜnde onu omzunda getirir. Eğer o mal deve ise onun feryadı, inekse böğürmesi koyunsa acı bir melemesi vardır. '' Ebu Humeyd: "Bunu kulaklarım duydu, gözlerim gördü. İsterseniz Zeyd b. Sabit'e sorun" demiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, ahkam (9/88), Müslim, imare 3/1463 (1832), Ebu Davud, harac 3/134 (2946), Darimi (1669), Beyhaki (10/138) ve Humeydi (370/840) rivayet ettiler.

 

 

 

9366 (2)- Ebu Humeyd es-Saidi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Zekat memurlarının aldığı hediyeler ihanettir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhaki (10/138) rivayet etti.

Heysemi (4/200) hadisin zayıf olduğunu söyledi.

 

 

 

3- Ebu Rafi

 

9367 (1) Ebu Rafi anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen ikindi namazını kıldıktan sonra Abduleşhel kabilesine gidip onlarla sohbet eder, akşam da dönerdi. Bir defasında Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} hızlı bir şekilde akşam namazına yetişmek için giderken Baki mezarlığına uğradı ve iki defa: "Yazık sana, yazık sanar dedi. Bu söz çok ağırıma gitti ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in beni kasdettiğini zannederek geri kalmak istedim. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neyin var? Yürür diye sorunca, ben: "Bir kabahat mi işledim ey Allah'ın Resulü?" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ilA da ne demek?'' diye sorunca, ben: "Bana: ''Yazıklar olsun'' dedin ya" dedim. Bunun üzerine Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle buyurdu: ''Hayır sana demedim. Şu adamı falan oğullarına zekat toplamak üzere göndermiştim ve bu kişi zekat mallarından bir gömlek çalmıştl. Şimdi ona bu gömleğe karşılık ateşten bir gömlek giydirilmiş. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, imare (2/89) ve İbn Huzeyme, zekat (4/52) rivayet ettiler.

 

 

 

9368 (2)- Bu hadis başka bir kanalla Ebu Rafi'den nakledilmiştir; ancak burada şu ifade yer almıştır: Bu söz ağırıma gitti ve: "Bir kabahat mi işledim?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O da ne demek?'' karşılığını verince: "Bana: ''Yazıklar olsun'' dedin" dedim.

 

[Hasen]

 

 

 

4- Sa'd b. Ubade

 

9369- Sa'd b. Ubade'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine: ''Git ve falan oğullarının zekatını topla ve kıyamet günü omzunda veya boynunda- böğürtüsü olan bir deveyle gelmekten sakın'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Bu görevi benden al" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu bu görevden aldı.

 

[Senedi Kopuk]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir (6/20) rivayet etti.

Heysemi (3/85) senedinin kopuk olduğunu söyledi.

 

 

 

5- İbn Ömer

 

9370- Mus'ab b. Sa'd der ki: Abdullah b. Ömer, hasta olan İbn Amir'i ziyaret edince, İbn Amir: "Neden bana dua etmiyorsun?" diye sordu. İbn Ömer, şöyle cevap verdi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah, temiz olmadan (abdestsız) kilman namazı ve hıyanet ve hırsılıkla elde edilerek verilen sadakayı kabul etmez'' buyurduğunu duydum. Sen ise Basra'ya zekat memuru olarak görevlendirilmiştin.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (224) rivayet etti.

 

 

 

6- Ukbe b. Amir

 

9371- Ukbe b. Amir der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni zekat memuru olarak gönderince, bu zekat mallarından yemek için izin istedim, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize izin verdi.,

 

[Zayıf]

 

Heysemi (3/84) zayıf olduğunu söylemiştir.

9309 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ