MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

DEVAM: 21- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ln Ailesinin, Ev Halkının ve Kölelerinin Zekat Alması Helal Değildir,  -  Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Fakire Verilen Bir Sadaka Olsa Bile Hediyeyi Yemesi

Tümüne bak

 

14- Amr b. Harice

 

9357- Amr b. Harice der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devesinin üzerinde bize hutbe verip: ''Biliniz ki, sadaka ne bana, ne de ailemden birine helal değildir" buyurdu ve devesinin boynundan bir kıl alıp şöyle devam etti: ''Bunun değerinde -veya ağırlığında- olsa bile. Allahı kendisini babasından başkasına nisbet edene veya efendisinden başka birini efendi edinen köleye lanet etsin. Çocuk, (doğduğu) döşeğin sahibine aittir. Zina edenin ise bundan doğacak çocukta bir hakkı olmaz. Allah her hak sahibine hakkını vermiştir. Varise vasiyet(le bir şeyler vermek) yoktur. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (16307) rivayet etti.

 

 

 

15- Abdullah b. Busr

 

9358 (1) Abdullah b. Busr der ki: "Bazen kızkardeşim beni bir şeyle Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gönderir, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de gönderilen şeyi kabul ederdi."

 

[Sahih]

 

 

 

9359 (2)- Abdullah b. Busr der ki: "Bazen kızkardeşim beni hediyeyle Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gönderir, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de gönderilen bu hediyeyi kabul ederdi."

 

[Sahih]

 

Heysemi (4/147) der ki: "İki hadisin de ravileri Sahihin ravileridir."

 

 

 

9360 (3)- Abdullah b. Busr'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hediyeyi kabul eder, sadakayı ise kabul etmezdi.

 

[Sahih]

 

 

 

16- Hz. Aişe

 

9361 (1) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Berıre'ye sadaka etlerinden verilince, onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdü. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Bu, sadaka etlerindendir" denilince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu et ona sadaka, bize ise (onun tarafından) hediyedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta (5093) rivayet etti.

 

 

 

9362 (2)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Berıre'ye sadaka etlerinden verilince, onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hediye etti. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu, sadaka etlerindendir" denilince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu et onun için sadaka, bize ise (onun tarafından) hediyedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

9363 (3)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu et, ona -Berire'ye- sadaka, bize ise (onun tarafından) hediyedir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2076) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ