MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

DEVAM: 21- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ln Ailesinin, Ev Halkının ve Kölelerinin Zekat Alması Helal Değildir,  -  Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Fakire Verilen Bir Sadaka Olsa Bile Hediyeyi Yemesi

 

11- Enes b. Malik

 

9346 (1) Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hurma bulunca: ''Eğer sadaka olmasaydın seni yerdim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, huyu (3171), Müslim, zekat 21752 (1071) ve BeyhakI (6/195) rivayet ettiler.

 

 

 

9347 (2)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hurma gördüğünde, sadaka olmasından korkmasa yerdi."

 

[Sahih]

 

 

 

9348 (3)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hurma bulunca: ''Bunun sadaka hurması olduğundan korkmasam yerdim'' buyururdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (2447) ve Ebu Davud (1652) rivayet ettiler.

 

 

 

9349 (4)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hurmanın yanından geçerken onu almamasının tek sebebi, sadaka (zekat) hurması olmasından korkması olurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

9350 (5)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hurmanın yanından geçerken onu almamasının tek sebebi, sadaka (zekat) hurması olmasından korkması olurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

9351 (6)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hurmanın yanından geçerken onu almamasının tek sebebi, sadaka olmasından korkması olurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

9352 (7)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hurma bulunca: ''Eğer sadaka olmasından korkmasaydım onu yerdim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12- Ebu Leyla b. Abdirrahman

 

9353- Ebu Leyla der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındaydım ve göğsünün veya karnının üzerinde Hz. Hasan veya Hüseyin vardı. Hasan'ın (veya Hüseyin'in) idrarının aktığını görünce onu almak için kalktık, ama Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Oğlumu bırakm ve korkutmayın da idrar yapmayı bitirsin'' buyurdu. Sonra idrarın üzerine su döktü. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sadaka (zekat) hurmalarının bulunduğu odaya girince çocuk ta peşinden girdi ve bir hurma alıp ağzına koydu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hunnayı onun ağzından çıkarıp: ''Sadaka bize helal değildir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (1568) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir."

1103 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

13- Selman el-Farisi

 

9354 (1) Selman: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hediyeyi kabul eder, sadakayı ise kabul etmezdi" demiştir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (2/8) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (6071) rivayet ettiler.

 

 

 

9355 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısını rivayet edilmiştir .

 

 

 

9356 (3)- Selman der ki: Ben köleyken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yemek götürdüm ve: "Bu, sadakadır" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına yemelerini emretti, ama kendisi yemedi. Sonra yine yemek götürüp bu sefer: "Bunu sana hediye olarak ikram ediyorum. Gördüğüm kadarıyla sadaka yemiyorsun" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına yemelerini emretti, kendisi de yedi.

 

[Sahih]

 

Selman der ki: "Sahibim olan kadından Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yemek götürmek için izin istedim, izin verince de odun toplayıp sattım ve parasıyla Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdüğüm o yemeği yaptım."

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ