MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

DEVAM: 21- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ln Ailesinin, Ev Halkının ve Kölelerinin Zekat Alması Helal Değildir,  -  Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Fakire Verilen Bir Sadaka Olsa Bile Hediyeyi Yemesi

Farklı hadisler tümüne bak!

 

8- Mihran

 

9339 (1) Ata b. es-Saib der ki: Ben, Hz. Ali'nin kızı Ümmü Gülsüm'e sadaka (zekat) olan bir şey götürünce onu geri çevirdi ve şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Mihran'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biz Muhammed ailesine sadaka (zekat) helal değildir. Bir topluluğun azatlısı da onlardandır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (3/215) rivayet etti.

 

 

 

9340 (2)- Ata b. es-Saib der ki: Hz. Ali'nin kızı Ümmü Gülsüm'e talısis edilen bir sadakayı (zekatı) kendisine götürdüğünde şöyle dedi: "Gençlerimizden geri dur. Meymun -veya Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Mihran'ın- bana bildirdiğine göre kendisi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e uğrayınca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Meymun -veya Mihran- Biz Ehl-i Beyte sadaka (zekat) almamız yasaklandı. Bizim azatlılarımız da bizdendir. Biz sadakayı yemeyiz'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

9- Ebu Rafi

 

9341 (1) Ebu Rafi der ki: Zekat toplamakla görevlendirilen Erkam ezZühri veya İbn Ebi'l-Erkam bana uğrayıp kendisiyle beraber gitmemi isteyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip kendisine bu durumu sordum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Ebu Rafi! Sa da ka, Muhammed’e ve ailesine haramdır. Bir topluluğun azatlısı da onlardandır'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, zekat 21123 (1650), Tirmizi, zekat 3/84 (657 "hasen sahih"), Nesai, zekat (5/107), İbn Huzeyme (4/57) ve Beyhaki (7/32) rivayet ettiler.

 

 

 

9342 (2)- Ebu Rafi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mahzumoğullarından bir adamı zekat toplamak üzere gönderince, adam bana: "Bana arkadaş ol ki zekattan sen de sebeplenesin" dedi. Ben: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sormadan olmaz" deyip Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e giderek durumu sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sadaka (zekat) bize helal değildir. Bir topluluğun azatlısı da onlardandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

9343 (3)- Ebu Rafi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mahzumoğullarından bir adamı zekat toplamak için gönderince bu adam bana: "Benimle gelip, zekat mallarından elde etmek istemez misin?" diye sordu. Ben: "Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sormadan olmaz" deyip bunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biz Muhammed ailesine sadaka helal değildir. Bir topluluğun azatlısı da onlardandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10. Ebu Umeyr

 

9344 (1) Ebu Umeyr der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında otururken bir adam bir tabak hurmayla geldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu nedir, sadaka mı yoksa hediye mil/ diye sorunca, adam: "Sadakadır" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu buradakilere ver'' buyurdu. Bu sırada önünde toprakla oynayan Hasan hurmalardan birini ağzına koyunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) parmağını ağzına sokup hurmayı çıkararak attıktan sonra: ''Biz Muhammed ailesine sadaka helal değildir'' buyurdu. Yahya b. Adem der ki: Muarrife: "Ebu Umeyr deden mi?" diye sorunca: "Babamın dedesidir" dedi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (4483) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Ahmed onu (Ebu Umeyr'i) Useyd b. Malik şeklinde; Taberani ise Raşid b. Malik diye isimlendirmiştir. İsnadında ayrıca Hafsa binti Talk yer almıştır ki kendisinden Ma'rM b. Vasıl'dan başka kimse rivayet etmemiş ve kimse de bu kadını tevsik etmemiştir."

 

 

 

9345 (2)- Muarrefin dedesi Useyd b. Malik: " Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında otururken ... " deyip aynı rivayette bulundu.

 

 

SONRAKİ